Vojázs

Világörökség 2016: Amerika

2016. október 08. 17:08 DonnaQ

A 2016-os világörökségek bemutatását most az amerikai kontinenssel folytatom - északról délre haladva, 4 új helyszínt hoztam mára. Kanadától Brazíliáig utazhattok a mai posztban! 

A Mistaken Point vad, sziklás tájait Kanada keleti partvidékén, Newfoundland szigetének délkeleti csücskén találjuk. A 17 km hosszú partszakasz nem csak szépsége miatt érdekes, hanem mert fontos prekambriumi leletek találhatóak itt. A sziklák mélytengeri eredetűek, és bolygónk 560-580 millió évvel ezelőtti élete ismerhető meg. A területet 1967-ben tárta fel először: jelenleg ez a világ legszerteágazóbb és legjobban megőrzött prekambriumi fosszília-gyűjteménye.

 

Tovább »

Hajóutak: kis hajó, nagy kényelem?

2016. október 04. 22:41 DonnaQ

A blogon is hírt adtam arról, hogy vízre bocsátották a legújabb és leghatalmasabb óceánjáró utasszállítót, a Harmony of the Seas-t. Az ilyen hatalmas hajóknak köszönhetően a tengeri körutazások egyre több embernek elérhetőek. Miközben a hajóstársaságok egy része efféle rekordokat döntöget, közben a kisebb hajókról sem szabad elfelejtkezni. Ezek ugyanis - még ha nem is szerepelnek olyan gyakran a sajtóban - töretlenül népszerűek.

A kis hajóval utazásnak számtalan előnye van - kevesebb utas, kisebb tömeg. A személyzet kevésbé túlterhelt, hiszen jóval kevesebb utas jut egy főre, így lényegesen jobb kiszolgálásban lehet részünk. A nagy hajók nem tudnak mindenhova eljutni - ezekkel a hajókkal a hatalmas óceánjárók által elérhetetlen helyekre is elutazhatunk. És hát van egy másik előnyük is: általában jóval kevésbe környezetszennyezőek, mint óriási társaik. A sok előny mellett egy (nagy) hátrány: az ár, mely gyakran többszöröse annak, amit a nagy hajókon kérnek tőlünk. Hogy mit kapunk cserébe? Hát lássuk....

Tovább »

Vakációzárás Miskolctapolcán

2016. szeptember 15. 20:31 DonnaQ

Vakációzáró pár nap - családi nyaralás ezúttal Miskolctapolcán. Annyi jót olvastam az elmúlt pár évben erről a környékről, hogy muszáj volt személyesen is megnézni, mi igaz mindebből. Miskolctapolcára könnyen-gyorsan eljutni autóval, így ráérős reggel után már ott ebédelhettünk. 

3_dsc_0103.jpg

Tovább »

Az Egyesült Államok legnépszerűbb nemzeti parkja

2016. augusztus 25. 16:26 DonnaQ

Éppen 100 éve hozták létre a National Park Service-t, azaz az USA nemzeti parkjainak hálózatát. Már volt poszt idén a témában, és abl kiderült, hogy melyik volt az első nemzeti park, melyik a legnagyobb és a legkisebb, de nem esett szó a legnépszerűbbről!

Fotó: Paul Martin/flickr

Tovább »

Világörökség 2016: Afrika és Óceánia

2016. augusztus 22. 12:19 DonnaQ

Ahogy minden évben, a UNESCO idén is kiválasztotta az új világörökségeket, és ahogy minden évben, idén is lesz ebből sorozat a blogon. Sőt - járt utat járatlanért - ezúttal is kontinensenként válogattam szét a látnivalókat. De, kivételesen, Óceánia és Afrika egy posztba került, hiszen előbbi egy, utóbbi két új világörökséggel lett gazdagabb az idén. 

Mikronézia a Csendes-óceán nyugati részén terül el, az új világörökséget Guam, a Marshall-szigetek és Pápua Új-Guinea között kell keresnünk, Pohnpei sziget közelében. Nan Madol, a Csendes-óceán Velencéje: kicsi, mesterséges szigetek, melyeket csatornahálózat köt össze. A több mint 100 szigetecske bazaltból és korallból épült fel: templomok, paloták, lakóházak őrzik az 500-1500 között virágzó kultúra emlékét. A 1,5 x 0,5 km-es területen volt a Saudeleur-dinasztia ceremoniális és politikai székhelye. Nan Madol rögtön felkerült a veszélyeztetett világörökségek listájára is: tájfunok, mangrovefák és az elmúlt évszázadok bizony alaposan lerombolták az épületeket.

Tovább »

Családi nyaralás a Fertő-tónál

2016. augusztus 13. 22:25 DonnaQ

Ömlött az eső, amikor pakoltuk fel a 4 bringát az autó tetejére - nem éppen a legjobb kezdet a nyaraláshoz. Tekintve, hogy volt már esős nyaralásunk (akkor ráadásul a nagyobbik gyerek beteg is volt), próbáltuk megőrizni az optimizmusunkat. És lőn: másnap délután kisütött a nap, és onnantól igazi nyári meleg köszöntött ránk: nem volt akadálya, hogy élvezzük a Fertő-táj szépségeit.

3_dsc_0051.jpg

Tovább »

Jazz, Bor, Balaton: ilyen volt a Jazzpiknik

2016. augusztus 10. 22:23 DonnaQ

Élménybeszámoló poszt a paloznaki Jazzpiknik köré szerveződött igen rövid hétvégéről - szombat déltől vasárnap délig sikerült kimenőt szereznem, így a piknik utolsó napján, szombaton voltunk Paloznakon. A hidegfront előző éjjel vonult át, a szél maradt, de az eső elállt, így ha strandolni nem is lehetett, de kellemes időnk volt. 

3_dsc_0002.jpg

Tovább »

Rio, Olimpia, Számok

2016. augusztus 01. 23:33 DonnaQ

Hétvégén indul az olimpia: elsőként Dél-Amerikában, elsőként portugál nyelvű országban. 17 napig tartanak majd a játékok, melyek során 205 ország 10 500 sportolója méri össze erejét, ügyességét és kitartását. 33 helyszínen 306 versenyt láthatnak a nézők-szurkolók. 7,5 millió jegy kelt el: a legolcsóbb 40, a legdrágább 3000 USD. 42 sportág szerepel idén az olimpia progjamán: 112 év után visszatér a golf és 92 év után a rögbi is.

Tovább »

3 turistamentes hely Prágában

2016. július 28. 20:58 DonnaQ

Prága alig öt órányi autóútra található Budapesttől, de könnyen elérhető vonattal is (meg persze repülővel). Nem csoda, ha sok magyar látogat el egy hosszú hétvégére a cseh fővárosba. Rengeteg látnivaló, megfizethető szállodák, finom sör. A prágai városnézés ritkán lép túl a Várnegyed - Malá Strana - Óváros részeken, ha mégis, akkor az általában a zsidó negyed, a Josefov felé veszik a turisták az irányt (és ez persze érthető is). Ha azonban valaki már letudta a "kötelezőket", akkor is van még bőven mit felfedezni Prágában. Most három olyanvárosrészt, látnivalót mutatok be, ahol az 1 négyzetméterre jutó turisták száma jóval alacsonyabb, mint az Aranyművesek utcájában.  

3_dsc_0110.jpg

Tovább »

Magyarország legújabb kilátói

2016. július 22. 22:57 DonnaQ

 

Volt már kilátókról szóló posztom, nem is egy (egy országos, egy fővárosi) - az azóta eltelt 2 évben újabb, szép kilátókkal gazdagodtak hazánk hegyei-dombjai. Most csakis az "újakról" szól ez a poszt.

Tatabányától délre található a 424 méter magas Kis-Kopasz-hegy. Az új kilátóról látni a Vértes legmagasabb pontját, a Gerecsét, a Tatai-medencét, és azt a síkságot, ahol 907-ben a bánhídi csata zajlott Árpád és Szvatopluk morva fejedelem között. A 16 méter magas, vörösfenyőből készül tornyot idén május óta lehet megmászni (Körtvélyespusztáról a kék jelzésen elérhető).

Tovább »