Vojázs

Oscar: a díjátadó helyszínei

2017. február 24. 22:11 DonnaQ

Vasárnap éjjel újra a Los Angeles-i Dolby Színházra figyel a világ: idén 89. alkalommal adják át az Oscar-díjakat. 2002 óta gördül itt ki a vörös szőnyeg, de korábban hol izgulhattak a filmvilág nagyjai? A mai posztban a Oscar-gála helyszíneket gyűjtöttem össze: 1929-től napjainkig.

További izgalmas, utazással kapcsolatos tartalomért kövess a Facebookon!

Az első, 1929-es Oscar-díjat a Hollywood Roosevelt Hotelben vehették át a díjazottak. Ez Los Angeles legrégibb, ma is működő szállodája, számtalan híresség, köztük Montgomery Clift, Errol Flynn, Marilyn Monroe, Charlie Chaplin, Clarck Gable, Ernest Hemingway, Prince, Angelina Jolie és Brad Pritt is megszállt is. A 12 szintes szállodában 300 szoba és 63 lakosztály van. Utóbbiak közül a leghíresebb az a háromszintes, közel 300 négyzetméteres lakosztály, ahol Clarck Gable és Carole Lombard lakott mindössze 5 dollár/éjszaka áron (összehasonlításképpen: 2017-ben 6 000 USD/éj + adók áron foglalható).

Tovább »

7 fergeteges farsangi felvonulás

2017. február 18. 22:21 DonnaQ

A farsang a vízkereszttől húshagyó keddig tartó időszak - ekkor "búcsúztatjuk" a telet. Bálokkal, álarcosan, hangos felvonulásokkal, örömtüzekkel - mindenhol másképp, de egy kicsit mégis ugyanúgy. Idén a farsang egészen február utolsó napjáig tart, így aztán jut bőven idő a bálok megrendezésére: zajos mulatságoktól, maszkos, télűző felvonulásoktól hangos a világ - nézzünk körbe, hol milyen módon ünneplik ezt az időszakot.

Málta fővárosában, Valettában nagy zajjal vonulnak fel a különböző maszkos ünneplők. A keskeny utcákon éjjel-nappal folyamatos a vidámság. Aki azonban áthajózik Valettából Gozó szigetére, egészen pontosan Nadur városába, az egészen más hangulatba kerül: itt sötét és rémisztő ruhás alakok búcsúztatják a telet.

Szeretsz utazni? Kövess a Facebookon, hogy elsőként értesülj minden posztról!

Tovább »

2017: új látnivalók

2017. február 13. 20:38 DonnaQ

2017-es úti cél ajánló rovatomban voltak már új szállodák, kulturális fővárosok, évfordulók, napfogyatkozás és új repülőjáratok is. Ezúttal új látnivalókat: témaparkot, múzeumot, kerékpáros kalandparkot hoztam!

Újabb attrakcióval bővül a floridai Walt Disney World Resort. Avatar-rajongók nagy örömére 2017. májusától lesz látogatható a Pandora. A filmből ismert hold varázslatos tája 4.9 hektáron kel életre: a legmodernebb technika hozza majd testközelbe a lebegő sziklákat, világító növényeket és különleges állatokat. Repülő-szimulátor és hajózás a Pandora növény- és állatvilága között teszi teljessé a kalandot.

Tovább »

5 romantikus kastélyszálló

2017. február 07. 20:29 DonnaQ

5, akár autóval is elérhető, kellőképp romantikus és különleges kastélyszállodát gyűjtöttem össze egy posztba. Hangolódás Valentin-napra, habár alig hiszem, hogy még lenne helyük idénre. Bízom benne, hogy azért ötletadónak nem rossz, és egy tavaszi/nyári esküvőt követő nászúthoz talán használható lesz a poszt tartalma.... 

Grad Otočec, Szlovénia

Az Otočec-kastélyt Szlovénia déli részén, a horvát határhoz közel találjuk. A 13. századi kastély a Krka folyó szigetén található, a szárazfölddel két oldalról is híd köti össze. Az ősi lovagok otthona természeseten többször átépült az évszázadok során, a gótikus részek mellett a reneszánsz kapuzat is gyönyörű. A vár a 2. világháború alatt teljesen leégett, de mára újra régi pompájában láthatjuk. A várkastélyban ma 16 szobás luxusszálloda működik. A modern stílusú, természetes színekkel berendezett szobák és lakosztályok lakói a szálloda exkluzív éttermében kóstolhatják meg a szlovén specialitásokat. A környék látnivalóinak bejárása után pedig az otočeci kalandparkban és két közeli termálfürdőben lehet folytatni a kikapcsolódást.

Te is szeretsz utazni? Kövess a Facebookon, hogy elsőként értesülj minden posztról!

Tovább »

2017: 500 éves a reformáció

2017. január 31. 16:46 DonnaQ

Éppen idén 500 éve, azaz 1517. október 31-én tűzte ki Luther Márton követeléseit és tanításait a wittenbergi vártemplom kapujára - innen számoljuk a reformáció kezdetét. 

Az nevezetes évfordulóra Németország alaposan felkészült: a reformáció emlékhelyeiből 8 különböző útvonalat alakítottak ki. Ezeken végigjárva bebarangolhatunk minden olyan állomást, mely fontos szerepet töltött be a protestanizmus történelmében. A Luther-úton ez a helyes kis Playmobil figura is végigkalauzol minket:

Szeretsz utazni? Kövess a Facebookon is!

Tovább »

2017: Amerika kulturális fővárosa

2017. január 24. 19:30 DonnaQ

Európa kulturális fővárosait minden évben megemlítem itt  a blogon, de a többi kontinensről nem esik szó. Pedig a világon több város is megkapja meg egy-egy évre a "Capital of Culture" címet, persze más-más régióban... Szakítok a rossz szokásaimmal, és egy rövid poszt erejéig bemutatom Amerika idei kulturális fővárosát, Meridát, mely 2000 után már másodszor lesz az amerikai kontinens fővárosa egy évre. 

Tovább »

2017: Európa kulturális fővárosai

2017. január 22. 20:35 DonnaQ

2016-ban Wroclaw és San Sebastian, 2017-ben Aarhus és Páfosz a kontinens kulturális fővárosai. Két, éghajlatban és jellegben igen különböző város: közös bennük gazdag történelmi múlt és a nyüzsgő jelenkor. Pár soros bemutatkozó a két városról a 2017-es úti cél ajánló sorozatban.

Még több utazással kapcsolatos hírért kövess a Facebookon is!

Tovább »

2017: új szállodák

2017. január 18. 17:59 DonnaQ

Akárcsak tavaly, idén is hoztam egy csokorra valót a 2017-ben nyíló új szállodákról. Minden kontinensről egy különleges és szép hotel, egy közös bennük: bármelyikben szívesen ellaknék!

Európa - Svájc, Lucerne: Bürgentstock Resort Lake Luzern

Nem is egy, hanem 4 szálloda: a 3 csillagos, 12 szobás Taverne, a 4 csillagos, 108 szobás Palace, az 5 csillagos és 102 szobás Bürgenstock, és a szintén 5 csillagos, 160 szobás Waldhotel tartozik a Resorthoz. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Taverne 1879, a Palace pedig 1905 óta működő és létező szálloda, melyeket jelenleg felújítanak, átépítenek). A komplexum nyáron nyílik, és a négy különböző stílusú szállodában egy közös: a pazar kilátás a Luzerni-tóra. A resort 60 hektáron terül, a vendégek 13 étterem és bár közül választhatnak. Mindezeken felül 9 940 négyzetméteres spa, golfpálya és  3 teniszpálya is lesz, de a környék túraútvonalai már önmagukban is bőséges lehetőséget kínálnak a sportolásra. 

Kövess a Facebookon, hogy elsőként értesülj minden új posztról!

Tovább »

2017: teljes napfogyatkozás az Egyesült Államokban

2017. január 07. 19:39 DonnaQ

Életreszóló élményem volt az 1999-es napfogyatkozás: a Balatonból, egy stégről néztük - akárcsak Magyarország lakosságának jelentős része ;). Akit velem együtt lenyűgözött a látvány, az idén az Egyesült Államokban láthatja azt újra - 2017. augusztus 21-én.

Még több utazással kapcsolatos hírért kövess a Facebookon is!

Tovább »