Húsvétolás Szegeden

Habár nagyra értékeljük a wellness-hotelek szolgáltatásait, valahogy úgy alakult, hogy hosszasan még sem szeretünk elidőzni sem a jacuzziban, sem a szaunában. Az utazás - legyen az akár egy hétvége, vagy akár hosszabb nyaralás - nálunk aktívan telik. Kirándulás, városnézés, bringázás: a mi műfajunk a kultúra és mozgás kombinációja. Mióta a kiskorúak is jobban rávehetők a változatos programokra, azóta a közös utazások is egyre szórakoztatóbbakká válnak. A húsvéti hosszú hétvégén is sikerrel vettük az akadályt: gyerekprogram, mozgás, városnézés is belefért az időbe, mindenki megtalálta így a maga szórakozását. 

Cathedral of Szeged


Ha a Facebook posztomból nem derült volna ki, ezúttal Szegedet választottuk úti célnak - és ez hatalmas mázlinak bizonyult. A pénteki induláskor Budapesten szemetelt az eső, de mire Szegedre értünk, kisütött a nap. És ez így is maradt szombat délutánig. Míg az ország nagy részében igen szomorú volt az idő, addig Szegeden gyönyörűen sütött a nap (még fagyizásra is sor került). Az eső kieste magát szombat este- vasárnap hajnalban, és ugyan lehűlt az idő, sőt a szél is feltámadt, de ez a szabadtéri programokat nem akadályozta igazán.

Nem hiába hívják Szegedet a "napfény városának": ez hazánk leginkább napsütötte városa. Az évi átlagos 2100 órából nekünk is jutott bőven. 

City Hall, Szeged, Hungary

Gyerekprogramnak adja magát a szegedi Vadaspark: ez az ország egyik legfiatalabb állatkertje, 1989-ben nyitott meg, mindössze 3 hektárnyi területen. Mára 44 hektárosra nőtt, a fejlesztések, építkezések ma is folyamatosak. A nagyrészt erdős területen földrészenként csoportosítva találjuk az állatokat. A szokatlanul hűvös tavasz miatt sok állat még a benti kifutójában lakott, de azért így is kiváló program volt. A dél-amerikai rész szinte teljesen erdős, az állatokat csak minimális kerítés és villanypásztor választja el a látogatóktól. A zsiráfokat fejmagasságból, teraszról szemlélhetjük. Az oroszlánkölyök és szülei üvegfal mögött szunyókáltak. Sokáig tartana felsorolni minden állatot - megnézni is bő fél napba telt - az abszolút kedvenc program a fókák látványetése lett, de a zoo-csemegével etethető állatoknál is jó sokáig időztünk. A Vadaspark szolgáltatásairól: sok helyen van büfé (meleg ételekkel is), a mosdók tiszták, rendesek voltak, pelenkázót is láttam.   

Lion in Szeged Zoo

A hűvös vasárnap reggelre időzítettük a fürdőzést: Szegeden két fürdő is várja a felfrissülni vágyókat. A 100 éves Anna-fürdő műemlék épületében két szárnyában külön termál- és wellnessrészleg található. A csúszdás élményeket a Napfényfürdő-Aquapolisban kell keresni, ahol 4400 négyzetméternyi vízfelület, Európa leghosszabb, egész éves üzemelésű csúszdája, sodrófolyosó, pezsgőmedencék, zuhatagok, külön gyerekmedence (6 éves korig), játszóház áll rendelkezésre. A lifttel megközelíthető toronyból indul a két leghosszabb (223 és 272 méter) zárt óriáscsúszda, ezen kívül beltéren még 5 csúszda van, melyek mellé nyáron a kültériek csatlakoznak. A fürdőben igazából a csatolt szolgáltatások okoztak csalódást: a büfé kínálata eléggé szegényes volt, és a minimális strandbüfé minőséget sem sikerült elérnie. Akik a szomszédos szállodában laknak, azok fizethetnek szobakulccsal, a külsős vendégeknek azonban azoknak marad a készpénz (bankkártya sem jöhet szóba). Azaz, ha meginnál egy limonádét, akkor kimész az öltözőbe, kinyitod a szekrényt, pénztárca kivesz, visszazár, felballag, rendel, fizet, iszik, visszamegy, visszapakol. Kedvenc mutatványom a két gyerek, sok tálca, kaja, pénztárca asztalig ellogisztikázása.....  Ahh, a sóstói odaúszok-rendelek, kilépéskor egyben fizetek, az mennyire hiányzott!!  

Városnézés: ez nálunk sétálást jelent. Szeged látnivalóit talán nem kell senkinek se bemutatni, hiszen a Fogadalmi templom (aka Dóm) és az azt körülölelő 12 000 négyzetméteres tér ikonikus látványa mindenki számára ismert lehet. Nekem nagy kedvenceim a szecessziós épületek, így a Reök-palota, Deutsch-palota sem maradhat ki a sétából. Gyerekeknek szobrokra felmászni szabad, sőt fotózáshoz egyenesen kötelező ;) A Dóm téri árkádok alatt is lehet körbefutni, a szobroknál "kit ismerünk"-játékot játszani. Több mint száz szobor van, szóval a szülőknek is lehet benne kihívás! Jutalom a végére a téren található, 1936 óta működő zenélő óra, ahol naponta 2x van műsoron az iskolai ballagás. A szállásunkon kapott kis füzetben pedig este végignéztük, hogy mit láttunk és mit nem. Szeged látnivalóiról itt olvashatsz bővebben >>>

Statue of Danko & Palace Deutsch

 Szeged, Cathedral

És akkor a szállásról: rendületlen híve vagyok gyerekekkel az apartmanoknak. Tágasabb, mint egy szállodai szoba, cserébe általában olcsóbb is. Étkezést valahogy meg kell oldani, de a reggeli nem olyan nagy probléma, a főétkezéseket pedig étteremben vagy büfékben oldjuk meg, igény szerint. Szegeden az Aqualiget Apartmanházat választottam: két hálószobás+nappalis apartmant kaptunk, nagyjából a közeli szálloda családi szobájának negyedéért (még mielőtt: tudom, hogy abban az árban reggeli, vacsora és korlátlan fürdőbelépő is van - az árkülönbözet azonban jóval nagyobb, mint amit mi ételre és fürdőre költöttünk. És tisztában vagyok minden más szállodai plusz szolgáltatással és kényelemmel, ami pénzbe kerül - de nekünk ez a megoldás jön be). Modern, tiszta lakás, jól felszerelt konyhával, öt perc sétára a fürdőtől; persze a szállodából akár fürdőköpenyben is átmehetsz, de ennyi "kényelmetlenség" nekünk bőven belefér. Az egyedüli negatívum a szomszédok minden esti bulizása volt.... 

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr9613830968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása