Demjén: egy falu, három strand

Demjén egy 600 fős falu, mely Heves megyében, Egertől 10 km-re délnyugatra található. Akárcsak szomszédjának, Egerszalóknak, Demjénnek is legfőbb vonzereje a nátrium-kalcium-hidrogénkarbonátos, kemény, fluoridos, kénes gyógyvíz, melynek jelentős vas és metakovasav tartalma lassítja az öregedést, jótékony hatással van a bőrre, körömre, hajra, gyulladáscsökkentő hatású, míg a magnézium az izmok működőképességét javítja, egyben fokozza a szervezet stressztűrő képességét. Összességében annyi jót olvastam a vízről, hogy az itt töltött háromnapnyi fürdőzés alatt szerintem legalább 10 évet kellett volna fiatalodnom. Hogy így történt-e azt még nem tudom ;) A három nap alatt három különböző strandon voltunk - ez az apró falu ugyanis ennyi fürdőhellyel büszkélkedhet.

Tetszett a poszt? Kövess a Facebookon is, hogy ne maradj le semmiről!

 

A Demjéni Termáltó a falu déli határában található, ez az egri Korona Borház gyógyfürdője. Két nagyobb, akár úszásra is alkalmas medence mellett gyerekpancsoló, sóhegyre hajazó lépcsős kialakítású ülőmedencék, két kisebb medence várja a fürdőzőket. Összesen 3500 m2-nyi 28-30C-os víz áll rendelkezésre, melyet két kútból nyernek. A legnagyobb medencék mesterséges kialakításúak, oldalfaluk beton, aljukon geotextilre terített kavics masszírozza a talpat (+ gyógyhatás!). A vadabb élményekre vágyóknak be kell érniük egyetlen csúszdával: én őszintén szólva egyszer csúsztam le rajta. Az illesztések száma pontosan megszámolható egy lecsúszás alatt is, a fürdőruhámat pedig nem szerettem volna első nap tönkretenni..... A medencéket körülölelő füves-lépcsős területen fa nyugágyakon fa-nád napernyők árnyékában lehet pihenni. Ha megnőnek a facsemeték,  akkor további árnyékos részek is lesznek (igény már van rá!). A méretes strandépületben öltözők, zuhanyzók és jelentős büfékapacitás kapott helyett. Minden tiszta és rendezett, mivel a termáltó idén nyitott, így lelakott még nem is lehet, remélhetőleg később is figyelnek majd a karbantásra. Aki inkább úszna, mint ülne, az mindenképpen a termáltavat válassza - erre Demjénben máshol nem lesz lehetősége. Hátránya a közeli mezőgazdasági területekről konstans áradó trágyaszag, a jelentősen alulkalibrált parkoló, illetve nekem nem jött be a félig mesterséges - félig természetes beton-kavics medence sem. A mű-sóhegy pedig kifejezetten csúnya lett...

A termálfürdő a falu északi, Egerszalók felőli oldalán található. A barlangfürdővel közös parkoló mérete itt is alulkalibrált, de ide már gyalog érkezünk. A termálfürdő a hajnalig tartó fürdőzések színhelye, hiszen beltéri medencéi éjfélig, a kintiek hajnal 2-ig tartanak nyitva az év minden napján. Kint 6, bent 2 medence és egy gyermekpancsoló várja a látogatókat, de inkább csak ücsörgős, pancsolós fürdőzésre alkalmasak. Itt nem törekedtek a természetes hatásra: csempével burkolt medencék sorakoznak a fa árnyékolók alatt. Adrenalinvadászoknak csúszdák is vannak, használatuk külön karszalag megváltásával lehetséges. 

A három strand legkülönlegesebbike minden bizonnyal a barlangfürdő, melynek építéséhez először elbontották, majd visszaépítették a hegyet. Ez Közép-Európa legnagyobb barlangfürdője, ahol több, időnként öböllé szélesített vízi folyosó ad lehetőséget a fürdőzésre. Van masszázs, sóbarlang, pihenőbarlang és vízi bár is, de legyünk őszinték: nem annyira az áztatós fürdőzés, és nem is az úszás, mint inkább a csúszdázás ideális helyszíne ez. A központi teremben 6 csúszda (családi, hagyma, kanyargós, kamikaze) kapott helyet. A csúszdák mérete lentről is lenyűgöző és kipróbálva sem okoznak csalódást. Ami nem tetszett: esős, hideg augusztusi napon jártunk erre, amikoris a szellőzést a kupola nyitott ablakaival oldották meg - ezek mellett kellett sorbanállni csuromvizesen a csúszdákhoz. Itt sem szerettem a temészetes hatást utánozni próbáló mesterséges dolgokat, és kifejezetten zavart, hogy a "pihenőbarlangban" több hatalmas méretű LCD képernyőn folyamatosan ment valamilyen tévéműsor (focimeccs, meseadó). Nekem ez nem része a relaxnak......

A gyógy- és barlangfürdőhöz 4 csillag superior besorolású szálloda is tartozik, az itt szállást foglalók a barlangfürdőbe kedvezményesen, a gyógyfürdőbe ingyenesen léphetnek be. Ha kisebb a költségvetés, akkor érdemes magánszálláshelyek között keresgélni.  

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr6213052180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.10.25. 10:46:26

Újabban fos, főleg főszezonon kívül. 1 nyomorult kis öltözőhelyiség van, ember ember hátán zsúfolódik, a szekrényekhez 1etlen kulcs van, amivel 1etlen túlterhelt néni nyitogatja azokat kérésre - tiszta élvezet, amikor 20-an állnak a szekrényük előtt, és hívogatják a nénit, közben jönnek-mennek, lökdösik az embert. Van még egy ilyen ilyen helyiség, de az a költségtakarékosság jegyében ilyenkor már zárva. Egy jellemző elkapott párbeszéd: "Szólni kéne a főnöknek!" "Nem lehet, Kínában van!"
Aztán 1etlen kis büfé van, ahol szintén 1etlen emberke próbálja meg állni a szűnni nem akaró rohamot, a sor szinte a medencébe lóg, és qurva lassan halad. Van igénytelen előregyártott szendvics, és ezzel kb. annyi is. Étterem ugyan van, de ahhoz ki kell jönni a kapun, át a parkolón, és úgy be, a gyógyfürdős résztől közvetlenül nem megközelíthető. Nyáron mondjuk van 1 gyorsétterem-szerű intézmény fenn a toronyban, de az is rettentően "understaffed", egyetlen emberke veszi fel a rendeléseket 1enként, a sor meg csak nő.
Vagy 1 hete voltunk ott, az árakat emelik szépen, a víz meg épp langyi-bangyi volt kora délutánig, na akkor elkezdték ráadni, de hát akkor meg már minek, amikor az ember már menne hazafelé. Addig meg úgy volt, nem is cserélődött, lebegett már benne mindenféle azonosíthatatlan részecske.
Na szóval ide inkább nem, Szalók leengedett kézzel is veri, meg a Zsóry is, ott legalább lehet rendeseket enni.

Zed is not dead yet 2017.10.25. 10:54:50

@Kispangit: Kihagytál néhány ziccert az 1-es számjegy szövegszerű használatára! Elő ne forduljon még1x!

nagyonanyuka 2017.10.25. 11:16:03

Életemben egyszer (1x) jártam Demjénben, úgy 30 évvel ezelőtt, és örökre megmarad az az emlék: a csupasz földből feltörő forró víz, a csúszós fehér sódombok, amire mezitláb, fürdőruhában másztunk fel sötét este, a domb oldalában kialakult kisebb medencék, és egy kis kör alakú betonmedence, amiben az ember talpáról ledörzsölődött a felázott bőr... hát ennek most már nyoma sincs, és én ezt irtóra sajnálom!
Ui: persze belépőjegy se volt.

zuhanorepulesss 2017.10.25. 13:19:38

A trágyaszag a gombatermesztéshez kapcsolódóan lengedez, kell a rothadó trágya, hogy a Korona mesterséges tenger vagy mi a f.szom működjön. Nem a véletlen műve, hogy a gombagyár is Korona..
A helyszín egyébként minden esetben remek, azonban a kiszolgálás nagyon magyarosan van megoldva. Ha jót akartok csobbanni, érdemes inkább 400 méterrel tovább haladni és a Salirisban tölteni az időt meg költeni a pénzt.
Amúgy nagyjából visszaadja az írás, ki mire számíthat.

Kicknick 2017.10.25. 13:33:03

Az a barlangfürdő egy rossz vicc. De legalább drága.

alprazolam 2017.10.25. 14:14:25

én hülye, félreértettem a címet. azt hittem demján megvett egy falut és 3 fürdőt építtetett fel.

common 2017.10.25. 14:51:38

Ízlések és pofonok...nekem tetszett, pedig megnéztem már pár helyet az országban.

Baaah 2017.10.25. 15:48:10

@nagyonanyuka: annyira, hogy az valószínűleg Egerszalók volt nem Demjén :)

Bafana 2017.10.25. 17:40:05

@Kispangit: Csatlakozom! Nekem is nagy csalódás volt. Mondjuk én megszállott Zsóry imádó vagyok, de egyszer elkövettem azt a hibát, hogy nem oda mentem, hanem Demjénbe. Nem bejövős hely.

Smith Johni 2017.10.25. 19:03:05

Demjén, a barlangfürdő jópofa, de a durván klóros viz gusztustalan, a külső medence éjszakába nyúló tespedéshez kiváló.
Amugy 5000 huf beugró, drága...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2017.10.25. 20:40:27

@Kispangit: A poszt által említett három fürdő közül melyikre vonatkozik a kritikád?

Rébusz 2017.10.25. 20:52:47

Voltam már pár helyen, de itt a legjobb a gyógyvíz. Ha valaki egy gyógyfürdőbe a víz miatt megy, annak megéri még a magas belépő mellett is.

nagyonanyuka 2017.10.25. 21:22:53

@Baaah: Az is lehet, én naív tízéves mindent elhittem a szüleimnek :)))

Baaah 2017.10.27. 11:08:00

A demjéni fürdő két részből áll a régiből és az újból, ha valakit nem érdekel az új, akkor 1290 a belépő/fő/nap, (ami akkor szopó ha gyerekkel mész 18h után, mert akkor egységesen annyi mindenkinek, így -200 ft/gyerek a családnak, de ha nyomod a pályán és van pár perc 18h-ig, akkor még 1090 a gyereknek ezt sosem értettem:()

A régiben egész nap ennyiért üldögélni szerintem egyáltalán nem tartozik a magas belépők közé, ha meg "élményfürdőzni" is akarsz, akkor fizeted a magasabb árú belépőt.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása