Vojázs

Iparművészeti Múzeum - a pincétől a tetőig

2017. augusztus 02. 22:29 DonnaQ

Az Iparművészeti Múzeum hazánk egyik legszebb szecessziós épülete: a Lechner Ödön és Pártos Gyuia által tervezett palota az Üllői úton található. Európa harmadik, iparművészetnek szentelt múzeumát 1896-ban, a millenniumi ünnepségsorozat során adták át. Felújítása már régóta várat magára, hiszen a 2. világháború alatt és 1956-ban is súlyos károkat szenvedett a különleges szépségű épület. A pazar külsőt már jópár éve állványzat takarja, számtalan külső díszítőelemet szedtek le, hiszen a rossz állapotban lévő tető azokat már nem tudja biztonsággal megtartani.

170728_imm_20.jpg

Aki látni akarja pl. az egyedi, körte formájú pirogránit díszeket, annak bizony a múzeum padlására kell felmennie. S hogy ez miként lehetséges? Az Iparművészeti különleges programján, az épületsétán a pincétől a tetőig bejárhattam a főváros szecessziós ékkövét - a szeptember 3-i bezárás előtt még 6 meghirdetett időpont van, de sajnos már mindegyik teltházás. Úgy látszik, a közönség nagyon szereti Lechner keleties stílusú alkotását - mondjuk meg is értem!

 Tetszett a poszt? Kövess a Facebookon, hogy ne maradj le semmiről!

Az épületséta során olyan, a közönség elől rendszerint elzárt részekre is eljuthattunk, mint a pince (ki gondolta volna, hogy a falak itt is ugyanolyan díszesek, mint a "fenti" részeken?), a múzeum dolgozói által használt folyosók (rengeteg Zsolnay-kerámia várja vitrinekben, hogy kiállításra kerüljön), padlás (a fent említett díszítőelemek jelenlegi lakhelye), tető (ahonnan nem csak a pazar, sötétzöld pirogránit tető, hanem a ragyogó szépségű világítóablak teteje is megcsodálható).

A szakértő vezetőnk pedig folyamatosan ügyel arra, hogy mondanivalója ne csak száraz tényekből álljon. Láthatunk egy csigát a tetőn: tervezők és kivitelezők egymés közötti élcelődésének nyoma. A Lechner család címere a falon: egy apró "szignó" a tervezőtől. A jelenleg vakító fehér falakat valaha színes falfestések díszítették - melyik teremben látható még? Hogyan kerülnek Bigot-kerámiakockák a folyosó lábazatára? Mi hiányzik az épület tetejéről? 

A felújítás során az eredetileg megtervezett, ám a magas költségek miatt soha meg nem épült 4. épületszárnnyal is kiegészül a palota - bízom benne, hogy 2020-ban újra bejárhatjuk az épületet, ugyanígy pincétől a padlásig, és a régi pompájában tündöklő tető mellett ezt az új szárnyat is meglátogathatjuk. 

Ha lemaradtál az épületsétáról, de szeretnéd még utoljára meglátogatni a múzeumot, akkor szeptember 3-ig van erre lehetőséged. A múzeum kiállításai az utolsó 2 hétben az ún."aranybérlettel" korlátlanul látogathatóak, egyúttal ez az utolsó napok különleges programjaira (pl piknik a tetőn) is belépőjegy (részletek itt >>>). 

A bejegyzés trackback címe:

http://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr6512715990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.