Vojázs

Ökoturisták figyelmébe: irány az Őrség

2017. július 09. 21:18 DonnaQ

Az Őrség Magyarország nyugati részén, Vas megye délnyugati csücskében, Szentgotthárdtól délre található. A dimbes-dombos táj nevét onnan kapta, hogy a honfoglaló őseink ide őrállókat telepítettek. Az Őrség jellegzetes településszerkezete az ún. "szeres" építkezés, egy-egy szer csak néhány házból és a hozzá tartozó melléképületekből áll, egy települést max 6-8 szer (de általában inkább csak 3-4) alkotott. A tájba simuló szeres építkezés alkalmazkodott a természeti adottságokhoz, egyúttal meg is őrizte azt. 

 170602_orseg_09.jpg

170602_orseg_17.jpg

A szeres építkezést ma is sok településen láthatjuk, legszebben a Pityerszeri Falumúzeumban: a Szalafőhöz tartozó szeren eredeti formájukban őrizték meg a házakat és a hozzájuk tartozó egyéb épületeket. A táj másik jellegzetessége az a tipikus, szoknyás harangláb, melyet több faluban is megtalálhatunk. A legszebb harangláb Pankaszon látható. Az építészeti emlékek felsorolásánál nem szabad kihagyni Velemér és Őriszentpéter román kori templomát sem.

170602_orseg_11.jpg

170602_orseg_10.jpg

Az Őrség természeti értékei is különlegesek: az Őrségi Nemzeti Park területe közel 44 000 hektár, melyből fokozottan védett 3 104 hektár. Fenyvesek és lombos erdők, patakok, rétek, dombok és fennsíkok élnek háborítatlan egységben a népi építészettel - ez a békés együttes teszi különlegessé a vidéket. A turisták számára a mesterséges Vadása-tó környéke (Hegyhátszentjakab) az egyik legnépszerűbb része a tájegységnek. A tó közelében található kisebb-nagyobb panziókban a jó idő beköszöntével folyamatosan sok a kiránduló, nyaraló. 

Az Őrség nem a tömegturizmus célcsoportja: habár sokfelé vannak kis panziók, kiadó szobák, igazán nagy szállodát csak Szentgotthárdon találunk. A tájegység központja Őriszentpéter (itt található a nemzeti park központja is), de panziókat, kisebb éttermeket sokfelé találunk. Tizenpár éve nyaraltunk erre, akkor mi is a Vadása környékén laktunk, egy meglehetősen egyszerű kis panzióban. Idén egy rövid hétvégére utaztunk az Őrségbe, ezúttal a viszáki, 4 szobás Tündérkert Vendégházban szálltunk meg. A családias hangulatú vendéglátás, igényesen felújított szobák, gyönyörű kert és hívogató kis kerti tó tökéletesen kárpótolt azért, hogy a faluban - mondhatni - nem nyüzsög az élet. Étteremhez, programokhoz bizony autóba kell pattanni (vagy kerékpárra kell ülni).

A tájegység jellegzetes ételeinek kipróbálása nem maradhat ki az őrségi nyaralás programjából: tökös-mákos rétes, a dödölle és a híres, már (ország) tortában is megkóstolt tökmagolaj csak néhány példa a tipikus helyi ételekre. A vendéglátóhelyeken egyébként érdemes türelemmel lenni; nekünk pünkösd vasárnap ebédelni alig sikerült: Őriszentpéteren 2 helyről is elküldtek minket (a Hársfa Fogadóban éppen előttünk érkezett egy csoport, máshol nem volt elég személyzet), végül szégenyszemre egy pizzériában ültünk le (de ott legalább jót ettünk, ezért meg is említem: Zalaparti Betérő Pizzéria, nem csak pizza van az étlapon!). Este a kondorfai Vadkörte Fogadóban vigasztalódtunk az autentikus ételekkel: vargányaleves, dödölle, csülök, rétes - ahogy azt illik! 

Kinek ajánlom az Őrséget?
Ahogy fentebb megjegyeztem, az Őrségben (szerencsére) ismeretlen fogalom a tömegturizmus. Kicsi panziók, kiadó szobák, falusi vendéglátás jellemzi. Az utazzon ide, aki szereti a csendet és a nyugalmat, tudja értékelni a természeti szépségeket. Lehet túrázni gyalogosan és kerékpáron is, és igazán ez a legjobb mód az Örség hangulatának és szépségének megismerésére. Autóval körbejárni és "kipipálni" a látnivalókat: azt is lehet, de nem hiszem, hogy érdemes. Őrség ideális terep az ökoturistáknak!

A bejegyzés trackback címe:

http://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr5112649787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.