Vojázs

Tájak, korok: a barokk

2017. május 12. 21:38 DonnaQ

A reneszánsz után a mai posztban a barokk mentén utazhatunk Magyarországon. Már persze csak módjával, hiszen ez az a stílus, amit tényleg szinte bárhol felfedezhetünk: barokk kastélyok, templomok, középületek és lakóházak is bőségesen találhatóak az országban. Ezért aztán a mai posztban csak néhány ikonikus épületet gyűjtöttem egybe - meghagyva mindenkinek a felfedezés jogát....

A gödöllői Grassalkovich-kastély építése a 18. század közepén kezdődött, mai formáját a 19. század elejére nyerte el: ekkorra fejeződött be az északi oldal utolsó szárnya, a narancsház és a franciakert kialakításai is. A Grassalkovich-családtól először egy belga bankhoz került, majd I. Ferenc József és Erzsébet királyné rezidenciája lett. 1920-tól Horthy Miklós nyári rezidenciájaként működött. A világháború után sokat romlott az állapota - de szerencsére az 1996-ban kezdődött felújítás, és az azóta is tartó folyamatos állagmegóvás eredményeként a kastély ma újra régi pompájában ragyog.  A 8 szárny kettős U-alakban helyezkedik el: az épület mintaként szolgált más barokk kastélyok számára is. Itt található hazánk egyetlen rekonkstruált barokk színháza: kettős páholysorral és kítűnő színpadtechnikával épült, 2003 óta újra színházi előadásoknak ad otthont. A kastély ma múzeum és népszerű rendezvénhelyszín, külföldi és belföldi turisták egyik kedvenc főváros környéki látványossága. 

Hazánk másik pazar barokk kastélya a fertődi Eszterházy-kastély: a "magyar Versailles" a francia kastélyépítészeti stílus legkeletibb példája. A kastélyon barokk, rokokó és copf stílusjegyek is megfigyelhetőek - a 126 szobás épület belső díszítése már jellegzetesen rokokó. A kastély fénykorában számtalan ünnepségnek adott otthont, ahol először hangzottak fel Haydn művei, felléptek a kor legnagyobb művészei, a nézők pedig a legelőkelőbb körökből kerültek ki. A főépület és a melléképületek háromszintesek, a patkó alakú díszudvart egyszintes épületsor és pazar kovácsoltvas kapu zárja le.

A keszthelyi Festetics-kastély hazánk harmadik legnagyobb kastélya: a barokk kastély építése 1745-ben kezdődött. Ekkor egyemeletes, 34 helyiséges kastélyt emeltek, melyet a 18. és 19. században többször átépítettek, mai méretét és formáját a 19. század második felében érte el - összesen 101 terme van. 80 000 kötetes könyvtára Európa legnagyobb, épen maradt főúri könyvtára. A kastély 42 hektáros parkja természetvédelmi terület, az épületet franciakert veszi körül, mögötte angolpark húzódik: legidősebb fája egy 400 éves mocsári tölgy. A kastélypark épületeiben pálmaház, vadászati kiállítás, hintókiállítás és történelmi modellvasút kiállítás is található.

 

Magyarország egyik legjelentősebb, barokk stílusú egyházi épületegyüttese a Zirci Ciszterci Apátság: a hatalmas, kéttornyú templomban található hazánk legnagyobb barokk oltárépítménye. A templom különleges ékei a Maulbertsch-festmények valamint a Wagenmeister-freskók. A monostor ad otthont a Bakonyi Természettudományi Múzeumnak és a Reguly Antal Könyvtárnak, melynek 60 000 kötetnyi gyűjteménye és díszterme az apátság egyik legbecsesebb kincse. Az épület mellett, angolkerti stílusú, 20 hektáros arborétum található - a Cuha-patak által keresztezett csodás park egész évben felüdülést nyújt. 

Kalocsa a honfoglalás óta létező település, fontos kulturális és gazdasági központ, iskolaváros, római katolikus érseki székhely. A város központjában álló barokk katedrális, a Nagyboldogasszony-főszékesegyház 1774-re készült el. Az impozáns templom belseje 54 méter hosszú, 24 méter széles. Gazdag belső díszítése mellett érdemes szót ejteni hatalmas méretű orgonájáról; 3 manuálos, pedálsoros, 64 regiszteres és 4668 sípja van. Égbetörő tornyaiban 7 harang található, ezek közül hat hangját hallhatjuk. A katedrálist körülölelő téren találjuk az Érseki Palotát , mely a város különlegesen szép könyvtárának ad otthont. 

A kastélyok és egyházi épületek mellett szót kell ejteni legszebb barokk városainkról is: Székesfehérvár, Győr, Eger és Veszprém mellett szép számmal találhatunk barokk stílusú épületeket Pápán és Tatán is. A "vizek városában" Tatán található a kor egyik kiemelkedő építészének, Fellner Jakabnak szobra (az általa tervezett templom mellett), a város további - barokk - különlegességei a malmai és a szintén barokk stílusú vízi vágóhíd is. 

A bejegyzés trackback címe:

http://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr3112499411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.