Vojázs

2017: Mária Terézia 300 éves

2017. február 05. 22:22 DonnaQ

..... lenne idén. A német-római császári hercegnő, osztrák főhercegnő, magyar, cseh és német királyi hercegnő, ugyanis 1717. május 13-án született a bécsi Hofburg palotájában.

23632172720_3e38ee6d3f_z.jpg

Mária Teréziának 16 gyermeke született, közülük 10 élte meg a felnőttkort, ezért is nevezik a császárnőt a Habsburg–Lotaringiai-ház „ősanyjának". Mária Terézia azonban nem csak sok gyermekéről, hanem 40 évnyi uralkodásáról is híres: az egyetlen nő, aki Ausztria trónján ült, jelentős nyomott hagyott minden, birodalmához tartozó tartományban, országban. (Teljes uralkodói címei: Magyarország, Horvátország, Szlavónia, Dalmácia királya, 1758. június 3-tól Magyarország apostoli királya, Csehország királya, Ausztria főhercegnője, Erdély fejedelme, 1765-től Erdély nagyfejedelme, Karintia, Krajna, Stájerország, Brabant, Limburg, Luxemburg, Alsó-Lotaringia és Milánó hercegnője, Flandria, Hennegau (Hainaut), Burgundia (Franche-Comté) és Tirol grófnője.)

A Mária Terézia-év négy fő helyszínén négy különböző tematikájú kiállítás nyílik meg március 15-én:
Az alsó-ausztria Schloss Hof-ban az uralkodása sötét oldala lesz a téma: az Örökösödési háború és a Hétéves háború lesz a téma. A Niederweiden-kastélyban Mária Terézia reformjai köré szerveznek kiállítást. A bécsi Bútormúzeum a magánélet felé fordul: Mária Terézia családi élete, dinasztikus tervei ismerhetőek meg az időszaki kiállításon. A Hintómúzeumban azt igyekeznek a látogatóknak bemutatni, hogy használta ki a császárnő a nőiességét a uralkodásban. Részletek itt >>>

A fenteken kívül még négy jelentősebb Mária Teréziához kapcsolódó kiállítás lesz látható idén Bécsben: A Belvedere-palotát Mária Terézia tette meg császári képtárrá: itt 2017-ben a császárnő korának festményei, szobrai kerülnek kiállításra. A Habsburgok legnagyobb hatalmú asszonyáról az Osztrák Nemzeti Könyvtár dísztermében is megemlékeznek: első alkalommal lesz látható, egy 1740-es, Mária Teréziának ajánlott díszkiadvány. Mária Terézia emlékérmeit a Bécsi Művészettörténei Múzeumban láthatjuk. Az Augartenben a korabeli női lakosztályokba világába leshet be a látogató. Schönbrunnban csak idén lesz mód ellátogatni a császárnő megrendelésére készített nyári lakosztályba.

Bécstől nem messze található a Klosterneuburgi apátság:  itt az uralkodóház és az egyház kapcsolatáról nyílik kiállítás. Május 13-án és 14-én barokk ünnepséget tartanak a Mária Terézia születésnapjára.

Az ünneplésből a prágai vár, a Hradzin sem marad ki: jelképesen a császárnő születésnapjára időzítik a szezonnyitást, de már március 3-tól látható az a kiállítás, mely a vár barokk kori átépítését mutatja be. Egykor nemeskisasszonyok intézeteként működött a Rosenberg-palota, 2010 óta turisták számára is látogatható. Az idei kiállítást Mária Terézia korának szentelik: a 18. század második felének prágai eletét, a császárnő látogatásait, a hozzá kapcsolódó szokásokat mutatják majd be.

A bejegyzés trackback címe:

http://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr8512178244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Terézágyú 2017.02.07. 11:38:58

"a császárnő "

császárNÉ

bandigyerek 2017.02.07. 19:54:06

@Terézágyú: Akkor lenne császárné, ha az uralkodó felesége lett volna, de mivel ő volt az uralkodó, így császárnő.

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2017.02.07. 20:39:05

@Terézágyú: osztrák császárNŐ és német-római császárNÉ?

Cinikus1 2017.02.07. 21:25:30

@DonnaQ: @bandigyerek:
Maria Terezia nem volt sem osztrak, sem nemet-romai csaszarno. A szali-frank torvenyek miatt kizarolag ferfi lehetett nemet-romai csaszar, az osztrak orokosodesi haboruban ezt eloszor a bajor kiraly, majd annak halaval Maria Terezia ferje, Lotharingiai Ferenc szerezte meg, igy lett M.T-bol csaszarne. Osztrak csaszari cim ekkor pedig meg nem is letezett, ezt csak I. Ferenc hozta letre a napoleoni haboruk soran, mikor sejtheto volt, hogy Napoleon fel fogja oszlatni a Nemet-Romai Birodalmat.
Szoval Terezagyu helyesen irta, engem is zavart, hogy kovetkezetesen elrontjak a cimszereplo titulusat.

bandigyerek 2017.02.10. 16:59:12

@Cinikus1: Végül is igaz, német-római császári hercegnő volt a titulusa, ha jól emlékszem, viszont magyar királynő is volt.

bandigyerek 2017.02.10. 16:59:48

@bandigyerek: igen és később császárné.