A design városa, Graz

Graz Ausztria második legnagyobb városa, Stájerország székhelye. Az ország délkeleti részén, a Mura folyó két partján terül el. Budapesttől, autóval mindössze 4 óra. Történelmi városközpontja, valamint az Eggenberg-kastély az UNESCO világörökség része. 2003-ban Európa kulturális fővárosa volt, 2011 óta a Design városa címet viseli. Egyetemváros - hat egyetemén közel 50 000 hallgatója van. Nagyjából ezek voltak a fő indokok, amiért karácsony és szilveszter között hirtelen elhatározásból ideutaztunk egy hétvégére. 

dsc_0357_jav.jpg

A várossal való ismerkedést első este kezdtük: habár a karácsonyi vásár már zárva volt, a belváros még karácsonyi fényárban úszott. A szokatlan meleg ellenére még látható volt a városházan reneszánsz udvarán felállított, jégből készült jászol is.
o
Másnap reggel, ragyogó napsütésben folytattuk a városnézést Graz nyugati részén, az Eggenberg-kastélyban. Ez Stájeroszág legnagyobb és talán legszebb barokk kastélya, a háromszintes épület belső terei csodálatos épségben maradtak meg. 365 ablak, négy torony, minden szinten 31 szoba - belül képtár, kiállítások, a kertben pávák, hatalmas fák várják a látogatókat - még télen is pazar látvány volt.
A napfényben kapaszkodtunk fel Graz legmagasabb pontjára és egyik fő látnivalójához. A Schlossberg elérhető siklóval, lifttel, gyalog (lépcsőn, alagúton, és a zegzugos utcákon is) és földalatti kisvonattal is. A sikló 60%-os meredeksége, a háború alatt légópincének használt alagút a történelme miatt különleges. Legszebb talán mégiscsak a lépcsősor, ami a belvárossal köti össze a hegytetőt - felfelé csak jó erőnlétűeknek ajánlott. Az erődöt javarészt lerombolták, csak néhány épület és falmaradvány jelzi,hogy valaha itt fontos vár állott. 
Graz látképét nagyban meghatározza az Óratorony, nem véletlenül ez a város jelképe is. A fatetős épület a 16. században nyerte el végső formáját; az eredeti órákat 1712-ben építették be, a 20. század óta elektromos működtetésűek. A várdombon található még a harangtorony, és itt, történelmi környezetben várja a kultúra rajongóit a város szabadtéri színpada is. 
A belváros utcáinak jelentős része csak gyalogosan vagy villamossal járható be - üzletek, kávézók, éttermek, múzeumok és a város kihagyhatatlan látnivalói váltják egymást. Gótikus stílusú a Dóm épülete, sajnos külső freskói közül csak néhány maradt meg épen. A gótikus Dóm szomszédságában türkiz kupolák nyúlnak az égig; ez a a manierista stílusú épület mauzóleum, II. Ferdinánd császár nyughelye. A barokk várépületet III. Frigyes császár építette - neki ugyanis a Sclossbergen található vár kicsi és kényelmetlen volt. A Burgban napjainkban a stájer önkormányzati szervek kapnak helyet - híres látnivalója a dupla csigalépcső.
Grazban található Ausztria második legnagyobb Operaháza, de van ezenkívül két színháza is. A modern művészetek otthona a hatalmas luftballon (vagy talán bálna) alakú Kunsthaus - 1 066 akrilelem felhasználásával épült fel. Este talán izgalmasabb, mint nappal, hiszen homlokzatán jönnek-mennek a fényminták. És ha már modern: a kulturális főváros évadára épült a Murinsel, egy mesterséges sziget a Murán, ahol kávézó, amfiteátrum-formájú rendezvényterem és gyermekjátszótér kap helyet.
A városban összesen 28 múzeumot számoltam össze: modern és régi, gyermekmúzeum, villamosmúzeum, fegyvermúzeum, természettudományok múzeuma - bőségesen van választék, ha valaki esős napot fogna ki az itt-tartózkodás alatt.
Hosszabb grazi hétvégék (vagy egészen hosszú nyaralások) alatt a város környékét is érdemes felkeresni: lipicai ménes, szoborpark, kalandpark, stájer borászatok, várak és gyönyörű táj; no meg persze Arnold Schwarzenegger szülőháza Thalban.
Szállás tekintetében igazán bőséges a kínálat: a kis panziók, egyedi szállodák, ismert szállodaláncok, háromcsillagtól ötcsillagig, klasszikus, design, modern - mindenki találhat igényeinek megfelelőt. Mi a "ne legyen túl extravagáns, mégse legyen túl sablonos" vonal mentén haladunk általában, így ezúttal a városközponthoz közeli, vasútállomás mellett található Daniel-t választottuk. A szálloda saját weboldalán nem mutat csillagszámot, de más oldalakon általában négycsillagosnak titulálják. Stílusában modern, szlogenje "Smart Luxury" - egyszerűen nagyszerű megoldások jelennek meg minden téren. A szoba felszereltsége - tudniillik, hogy se minibár, se széf, a berendezés egy jó része az IKEA-ból származik - inkább a háromcsillaghoz közelít. Mondjuk a zuhanyzó mérete a legtöbb ötcsillagnak is díszére vállna :) A reggeli választékban háromcsillag, minőségben négycsillag -  nincs feltétlenül sokféle étel, de ami van, az kiváló!
dsc_0202_jav.jpg
További információ Grazról itt elérhető >>>
Ne maradj le egy posztról sem - minden poszt és további utazással kapcsolatos tartalmak a blog Facebook oldalán!

Megnéztük a design fővárosát: Graz alig pár órányi autóútra van Budapesttől, és bőségesen kínál látnivalót.

Posted by Vojázsblog on Saturday, March 12, 2016

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr728369062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása