Színház, halászlé, szecesszió

Ahogy már korábban is írtam, a Szegedi Szabadtéri Játékokat idén a vojázsblog sem hagyta ki - az utolsó kánikulai hétvégén Szegedre látogattunk. Azt már induláskor eldöntöttük, hogy megérkezéskor halászlével indítjuk a kiruccanást, este pedig ugye színház, de a több programot nem terveztünk be - alakul, ahogy alakul.

Szállást az újonnan nyílt Hotel Aurisban foglaltam - a központi fekvésű, modern stílusú szállodában mindössze 27 szobával rendelkezik. Az utcafronti, négyemeletes főépületben a kisebb standard, a nagyobb méretű superior szobák, illetve három apartman található, az udvarról nyíló kisebb házban pedig két lakosztályt alakítottak ki. A belső udvaron található a parkoló és az apró, ámde kánikulai napon annál kellemesebb úszómedence is. A tökéletes felfrissülést a szálloda kávézója biztosítja - néhány asztal a medenceparton kapott helyet. A reggelit a pinceszinten elhelyezkedő étteremben fogyasztottuk el - a kínálat minősége és mennyisége is remek (narancslé-teszten is átment :)). Rendkívül segítőkész és kedves fiatal személyzet gondoskodott arról, hogy a hétvége jól sikerüljön. Néhány negatívum: az egyébként ingyenes wifi a 4. emeleten bizony nem nagyon működött (túlzás nélkül állíthatom, hogy szinte alig) és ha a kulcskártya elhagyta a szobát, akkor olyan tökéletes volt az áramtalanítás, hogy mind a légkondi, mind a hűtő leállt. Tetőtéri, utcai szobát kaptunk, s végül nem zavartak nagyon a villamosok, de  ha erre járok legközelebb, bizonyosan udvarra néző szobát kérek! (A szállodában szauna is van, de értelemszerűen ennek most nem volt szezonja....)

A becsekkolás után ebéddel indítottuk - a Sótartó Halászcsárdában rendeltük ki a bőséges halászléadagunkat. Az étterem a Belvárosi híd lábánál található, és emlékeink szerint legutóbb is itt ettünk (az ételre várva kiszámoltuk, ennek épp 13 éve....). A bográcsban felszolgált két adag halászlé és két adag halbelsőség nagyjából négy embernek is elég lett volna, a túrós csuszának már alig maradt hely. Az étterem szinte teljesen tele volt, a kiszolgálás ennek megfelelően kicsit sietős, de ettől még pontos volt, az ételek minősége pedig tökéletes!

A hőség ellenére kicsit sétáltunk a belvárosban - mivel mindketten jártunk már a városban többször is (mégha régen is), semmi sem volt kötelező. A szecesszió-rajongó szerző a Reök-házat tűzte ki célul. Míg én fotóztam, a téma iránt kevésbé rajongó útitársam az épület cukrászdájában kávézott.
Szeged legszebb szecessziós épülete a Tisza Lajos körút és a Kölcsey utca sarkán áll. Az építtető nevét viselő Reök-ház 1907-ben készült el, Magyar Ede tervei szerint. A kétemeletes épületen nem a magyaros, hanem inkább a francia és belga szecessziós alkotások stílusjegyei fedezhetőek fel. A ház a család igényeinek megfelelően épült fel, több lakásból állt. Egy részében a Reök-család lakott, a földszinten étterem nyílt, más részét iparosok, kereskedők bérelték, de itt volt Magyar Ede tervezőirodája is. 
Az épület szinte hullámzik - az indaminták, kék virágok pedig a vízi növényvilágot idézik. A palota százévesen nyílt meg újra a közönség előtt - felújítás után, 2007 óta kiállításoknak ad otthont. A Szegedi Szabadtéri Játékok belépőjegyével a képzőművészeti tárlatok ingyenesen látogathatóak, a szombati előadásnapokon pedig 18h00-tól palotaséták indulnak (ezt mondjuk jó lett volna előre tudni, de sajnos a Reök honlapján erről nem információ...) 

A kávézás/fotózás után, az esti előadás előtt a szállodai medencében hűsöltünk. A hétvége fő programja, a Nyomorultak előadása volt a Dóm téren. A Szegedi Szabadtéri nem véletlenül a legnépszerűbb nyári színházi program az országban - egyedi hangulatot, sajátos pluszt ad minden előadásnak a Dóm tér hangulata. A Nyomorultakról szakértő szemmel már Ványa bácsi írt, nem licitálnék - nekem (is) tetszett!

Másnap reggel esőre ébredtünk, mely azonban nem akadályozott meg minket a futásban - egy óra a Tisza-parton, hogy a mozgás se maradjon ki. Majd a bőséges szállodai reggeli után egy kis pihegés a szobában, és újabb séta a belvárosban. Hirtelen ötlettől vezérelve végül a szegedi új zsinagógába látogattunk el, mely egy másik kiemelkedő szecessziós épület. A 48.5 méter magas, mór-szecessziós zsinagógát 1900-1902 között építették, Baumhorn Lipót tervei alapján. Belső díszítésében a kék dominál, gyönyörű kupolája a világot szimbolizálja - 24 oszlopa a 24 órát, középen a kék ég a nappal, Dávid-csilaggal. Az ólomüveg ablakok (az üvegkupola is) Róth Miksa alkotásai. A belső díszítésben nagy szerepe volt Lőw Immanuel főrabbinak, aki tanácsaival segítette az építészt.

Indulás előtt még egy fagylalt - ennyi fért bele a hétvégébe; aki már járt Szegeden az pontosan tudja, hogy mennyi minden mást lehet még megnézni a városban és annak környékén. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr407716542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2015.08.21. 13:25:49

Legkozelebb egyetek inkabb egy harcsapaprikast a Vendeglo a regi hidhoz cimzett etteremben, ott van a halaszcsarda melkett, jobban jartok, becsszo.

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2015.08.25. 16:48:10

@mistinguett: legközelebb kipróbálom. remélhetőleg nem kell rá újabb 13 évet várni ;)

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása