Halloween és utazás

Halloween-témájú utakat az itthoni turisztikai kínálatban nem nagyon leltem. Mindenszentek és Halottak napja idején, ha nem elhunyt szeretteink sírját keressük fel, akkor a wellness szállodák számíthatnak teltházra, vagy városlátogató hosszú hétvégére indulunk. Nem tudom, hogy igény van-e a kísértetekben bővelkedő utakra, de ha valaki ezt keresi október végén- november elején, akkor íme pár tipp a szervezéshez...

Program lehet híres temetők meglátogatása - október 31-én és november 1-én talán nem a legnyugodtabb program, de azért érdemes próbálkozni. A Kerepesi temetőről épp pár napja írtam, de Magyarország más sírkertjeit is érdemes megnézni: Balatonudvariban a szív alakú sírkövek, Szatmárcsekén és Hajdúböszörményben a csónakos fejfás kopjafák különlegesek (ezeket világörökséggé szeretnék nyilváníttatni). Szatmárcsekén található Kölcsey Ferenc síremléke fehér márvány síremléke is. 

bederics.jpg

Határainkon túl is van bőven választék. A kolozsvári Házsongárdi temető Európa egyik legrégibb sírkertje - 1585-ben, a pestisjárvány idején létesítették. Több erdélyi történelmi család kriptája, tudósok, írók, művészek sírhelye található itt. Prágai városnézések kihagyhatatlan része a régi zsidó temető, melyet a 15. századtól kezdve egészen 1787-ig használtak. A nem is hatalmas területen kb 12 000 sírkő van, de nagyjából 100 000 halottat temethettek ide. 

 

Párizsban sokan zarándokolnak el a Pére-Lachaise-be, ahol többek között Jim Morrison, Edith Piaf, Chopin, Rossini, Proust, Balzac, Oscar Wilde és Moliére is nyugszik. Ez Párizs legnagyobb temetője, területe 44 hektár. Buenos Aires híres sírkertje a La Recoleta. Az itt található 4 691 kriptából 94 védett műemlék. A sírkertben különböző stílusok keverednek - szecessziós, barokk, art deco vagy éppen neogót síremléket is találunk. Sok argentin hírességet temettek ide, köztük Eva Peront is. Míg Prágában vagy Buenos Airesben a látszólagos rendezetlenség, addig Arlingtonban éppen a mértani pontosság gyönyörű. A szisztematikusan kialakított katonai temető látványa egészen lenyűgöző. A legtöbb washingtoni városnézés a temető meglátogatásával indul - és egy rövid percre minden csoport megáll John F. Kennedy sírjánál.

Lehet az úti cél egy szellemváros is - ezek a mára megüresedett települések igazán kísérteties helyek. A kaliforniai Bodie a 19. században virágzó bányászváros volt - de valószínűleg sokkal kevesebb turista kereste fel, mint most (galéria lentebb). Az üres házak, rozsdás autók, elhagyott szerszámok látványa inkább érdekes, mint ijesztő. Hasonló a története a namíbiai sivatagban található Kolmanskopnak is - a gyémántban gazdag területen a 20. század legelején épült fel a város, majd - a gyémántok megfogyatkozásával együtt lakói is eltűntek - 1954-re teljesen megüresedett. Ma újra a homok az úr. (Az indexen nem is olyan régen olvashattunk róla egy igazán látványos képekkel illusztrált cikket). Oradour-sur-Glane története sokkal szomorúbb - a francia falu lakosságát 1944-ben a náci hadsereg teljesen kiirtotta. Mintegy 642 embert öltek meg - a falu pedig azóta érintetlen, így emlékeztetve és figyelmeztetve mindenkit a háború borzalmaira.

 

És ha múzeumba megyünk, akkor az legyen temetkezési témájú! Nem csak nekünk van Kegyeleti Múzeumunk, található egy hasonló Bécsben is. A Bestattungsmuseum Wien a Központi Temető 2-es ravatalozójának alagsorában tekinthető meg. Nagyjából 250 kiállítási tárgya van, melyek a 18. század végétől napjainkig mutatják be a bécsi temetkezési szokásokat. 

Az Egyesült Államokban Houstonban nyílt múzeum a temetkezési szokásokról. A kiállítás sokrétű: az ősi civilizációk gyásszertartásaitól az USA elnökeinek temetési szokásaig sokminden elfér a National Museum of Funeral History termeiben.

Halloween-úthoz szállást pedig csak kísértetjárta hotelben illik foglalni- volt már a blogon poszt a szellemek által (is) látogatott szállodákról (itt). Abból az írásból kimaradt, de egy másikban szerepelt a Sydneyben található Q Station. A szálloda épülete (és területe) korábban (1833 és 1984 között) karanténként működött. Különleges története miatt az épület és a terület is védett. És állítólag kísértetekben igen gazdag - ezért aztán a szálloda renszeresen szervez "szellemtúrákat", ahol a résztvevők megismerhetik a szálloda történetét, megleshetik híres és hírhedt kísérteteit, megtapasztalhatják a paranormális tevékenységeket.

Egy Halloween-témájú utazás ideális szállása egy ilyen hotel, és ezt a kísértetek "őshazájában", Nagy-Britanniában tudják a legjobban. Nem csoda, hogy külön weboldalt szenteltek a szellemjárta szállodáknak. A Haunted Rooms oldalon bőséges a kínálat a "szellemes" hotelekből, vendégházakból, de megismerhetjük szinte az összes kísértetjárta brit helyet is (kocsmát, várost, kórházat, utat, színházat).

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr456844657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása