Karintiában nyaraltunk

Idén végre rászántuk magunkat, hogy távolabb utazzunk a gyerekekkel (egyik sem nagyon bírja a hosszú utazást), és hogy mégse az ismeretlenbe ugorjunk, a barátok által javasolt Ossiacher See lett az úticél. 11 nap/10 éj, ebből három nap szakadó eső + 1 db 3 éves lánygyermek +  1 db 5,5 éves bárányhimlős fiúgyermek - ebből kellett kihozni a maximumot - hogy hogyan sikerült, arról lentebb lehet olvasni..... (a korábbi Ossiacher See-posztot itt találjátok >>>)

DSC_0186_jav.jpg

Az eső (és a tartós hűvös idő) + bárányhimlő okán egyből kihúztuk a strandot és a fürdőket. Továbbá bárminemű beltéri játszóház-jellegű programot. Nem mentünk babamúzeumba, mert nem volt kedvem kivontatni az üvöltő kisebbet onnan. Mindezek után még meglepően sok programlehetőség maradt...

Az egyik "mintha dézsából öntenék" jellegű napon elautóztunk Bad Bleibergbe, ahol megnéztük a Terra Mystica nevű egykori ólombányát. A belépéshez bányászruhát és sisakot biztosítanak, belépés csak vezetéssel. A rövid (német nyelvű) tájékoztatás után lefelé utazás csúszdán, aztán bent séta és különféle témájú (dinoszauruszos, alkímiáról szóló, bányatörténeti stb) filmvetítések. Végül utazás vonaton, felfelé pedig liften. Szubjektív vélemény: kisgyerekeknek elég félelmetes, legalábbis az enyémek nem annyira szerették a sötétet - sőt..... Mivel a szöveg végig németül megy, számukra ez sem annyira élvezhető, ahhoz viszont elég hosszú, hogy elunják közben. Mondjuk legalább nem esett az eső, utólag pedig lelkesen mesélték az élményt, amit mintha közben nem élveztek volna annyira.

A másik esőprogram a villachi autómúzeum volt, ahol sok-sok régi autó, motor és egyéb holmi van felhalmozva. Fiúknak és autószerető nőknek remek program, habár alapterülete nem túl nagy, és ha kicsit letérsz az útról, akkor azonnal megszólal egy riasztó.

Kicsit javuló időben mentünk a rossegi vadasparkba, ahol számunkra teljesen meglepő módon az állatok jelentős része szabadon jött-ment. A nagyobbak és veszélyesebbek (bölény és hiúz) természetesen kerítés mögött volt, de pl a zergék, dámszarvasok és kecskék akadálytalanul közlekedhettek a park területén. A vadasparkhoz tartozik egy remek játszótér, egy kisebb étterem. A vadaspark közelében található a roseggi kastély és mellette egy labirintus is, így akár egy egész napra is kiváló program lehet.

dsc_0052_jav.jpg

A másik, már esőmentes napon megnéztük a landskroni vár mellett található majomparkot, ahol közel 150 japán makákó él - szintén kerítések és ketrecek nélkül. Gyereknek és felnőttnek is egyedülálló élmény. Majmok után pedig madarak következtek, a vár területén tartott madárbemutatón baglyot, sast, héját és sólymot is. És akkor ott van még a vár maga is - az sem utolsó látványosság!

Az esőmentes és relatív meleg napokon (meg amikor a gyerek is meggyógyult) bicikliztünk. A 30 km-s tókerülő bringaúton van néhány emelkedő, de relatív könnyen teljesíthető - egy kicsit hosszabb délelőttöt kell rászánni (tízóraiszünettel)  - még a bárányhimlőből éppen kilábalt fiú is körbetekerte.

Amikor pedig már a felhők is eltüntek, felpattantunk a síliftre, hogy a tavat felülnézetben is megnézzük. Az 1911 méter magas Gerlitzen csúcsára először kabinos, majd beülős lifttel lehet feljutni. A hegytetőn fényes délben 11C volt és viharos szél volt, így a kötelező körbeséta és a Triglav lefotózása után a hütte forró csokija mellett ücsörögtünk. 

DSC_0004_jav.jpg

Mindemellett voltunk sétálni Ossiachban - a templom és az apátság épületegyüttese kínálkozik kultúrprogramnak; felnőttek jártak futni - érdemes előtte megismerni a terepviszonyokat, de ezt már más is elmondta; boboztunk - sajnos erre csak száraz időben lehetett sort keríteni.

Néhány gyakorlati tapasztalat (sokat nem tudok hozzátenni hh_red írásához)
Szálláskínálat bőséges, kemping, szálloda és apartman is van, de érdemes jó előre foglalni, mert a helyek gyorsan fogynak. Étkezés: számtalan étterem van a tó körül, egyszerűbb is, igényesebb is, de az étel minősége még a kemping éttermében sem okozott csalódást. Gyerekbarátság: a tavalyi Orfű-poszt kapcsán megjegyeztem, hogy sehol sem volt pelenkázó - itt mindenhol volt. Nem csak éttermekben, hanem vadasparkban, hüttében, falu közepén a posta mellett - tényleg mindenhol. Az éttermekben külön gyerekmenü, színezőként funkcionáló gyerek-étlap, játékok a sarokban. Gyerekbarátságból jeles!

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr1006694653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása