Vojázs

Kilátók Budapesten

2014. augusztus 20. 20:55 DonnaQ

A magyarországi kilátókról szóló posztban ígértem meg, hogy külön bejegyzésben gyűjtöm össze a főváros legjobb kilátóit. Szokásos témabőség és időhiány miatt kicsit váratott magára az írás, de végül csak elkészült.....

A Halászbástya Budapest egyik legismertebb műemléke. A budai vár oldalában elhelyezkedő neoromán stílusú épület 1895-1902 között, a régi várfalak helyén jött létre. Rendszerint turisták lepik el, hogy megcsodálják innen a város látképét - szerintem pedig a látványt fővárosiak sem tudják megunni.

A megunhatatlan klisé

A budai oldal egy másik közismert kilátópontja a Citadella, mely délebbre, a Gellért-hegy tetején helyezkedik el. Az erődítmény és a terület birtokjoga némileg vitatott mostanában, de legalább újra látogatható és így megcsodálható innen Budapest látképe. Innen már - ellentétben a Halászbástyával - a Vár is látható ;)

Panoráma a Citadelláról

Jópár baleset után végre kapott rendes korlátot a Budai Váralagút teteje - így végre biztonságosan lehet innen fotózni és nézni a Lánchíd és a pesti városközpont látványát.

Amíg nem volt korlát....

És ha már pesti városközpont: a Bazilika kupolája kívül-belül érdekes látvány, melyért megéri megmászni azt a sok lépcsőt a körkilátóig. Láthatóak a pesti oldal házai, a budai hegyek és természetesen igen közelről a Bazilika tornyai (információ itt).

dsc_4406_jav.jpgEzt is meg kell mászni a Bazilika kupolakilátójáig...

Tavaly nagy sikert aratott a Belvárosban felállított óriáskerék, így idén október 1-ig az Erzsébet téren marad a 65 méter magas Sziget Eye. A menetidő 10-12 perc, mely 2-3 teljes kör lehet - a kivilágított Bazilika látványa innen az igazi! (Információ itt).

Óriáskerék a Belvárosban

Csak ritkán látogatható a Vajdahunyadvár tornya, így aki szeretne felmenni, annak időben kell jelentkeznie, de a Városliget és a Vajdahunyadvár épületeink felülnézetéért egyszer érdemes ide is feljutni! (korábbi írásom a témában itt)

DSC_0072_jav.jpgJáki templom felülről

A margitszigeti Víztorony júniustól szeptember közepéig várja látogatóit. Nyolc teraszáról nem csak a  Margitsziget, hanem Buda és Pest is látható. (információ itt)

Víztorony a Margitszigeten

Akik szoktak kirándulni a budai hegyekbe, biztosan ismerik az Árpád-kilátót. A fedett, terasszerű épület  a Látó-hegy délkeleti oldalán található, szép időben a Parlament, a Gellért-hegy, a Vár és a Duna hídjai is láthatóak innen.

Körülnézni, pihenni, piknikezni: az Árpád-kilátó mindegyikre alkalmas

És végezetül a főváros teteje: az Erzsébet-kilátó 1910 óta áll Budapest legmagasabb pontján, az 527 méter magas János-hegyen. A kilátó teraszáról teljes körpanoráma nyílik a városra és a budai hegyekre is ezért mindössze 101 lépcsőt kell megmászni. (részletek itt)

A főváros legmagasabb pontja

Ez kilenc kilátó - szerettem volna tizediknek azt írni, hogy talán hamarosan a Parlament kupolájából is körbenézhetünk, de erre az illetékesek tájékoztatása alapján sajnos esély sincs....

A bejegyzés trackback címe:

http://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr975855183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Hujber Tünde · http://7veszteseg.blog.hu 2014.08.21. 12:29:21

Ezek szerint az Árpád-kilátó előtt megnyírták a növényzetet? Amikor utoljára jártam ott, csak egy vékonyka résen lehetett kikukucskálni... panoráma így nem nagyon volt. :(

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.08.21. 12:40:15

Sajnos némelyikből maximum annyit látunk, mint a felkapott bárokból a belvárosi háztetőkön.

Fikkentáger 2014.08.21. 12:54:39

10. Nagy-Hárs-hegyi mega Kis-Hárs-hegyi kilátók

Átlagos Nevű 2014.08.21. 13:19:02

Hármashatár-hegy, Apáthy szikla, Gül Baba türbéje.
Vagy szinte bármelyik panelház teteje...

Fotósképző · https://www.fotoskepzo.hu 2014.08.21. 13:29:32

Szép lista, de nem ártott volna a belépődíjakat is beleírni, akkor mindjárt lehetne látni már a cikkből is, hogy nagyon kilóg belőle az óriáskerék. De az több szempontból is:
- messze a legdrágább: 2500 Ft mindössze 10 (tíz!) percért,
- ráadásul a menetidő töredék idejében van csak igazi kilátás,
- legrosszabb látványt ad: koszos plexin át nézhető csak a panoráma,
- csak pár hónapig működik.

A többi teljesen ingyen vagy sokkal olcsóbban (az óriáskeréktől kb. 300 méterre lévő Bazilika 4-500 Ft), zavaró ablakok nélkül, korlátlan ideig látogathatók, ráadásul jó kaland is (pl. a Bazilika tornyába feljutni a a 300 lépcsőn a tetőtéren keresztül, vagy a Citadella lépcsőin, és a környékén a Várban, vagy a Margitszigeten barangolni stb.).

(Fotós szemszögből is) Egyébként a Citadella adja a legszebb panorámát: Vár, belváros, budai hegyek, dél-Buda, mind egy helyről! ;)

Fotósképző · https://www.fotoskepzo.hu 2014.08.21. 13:33:11

Hm, érdemes lenne kiszedni a blogmotorból a sortörés-tiltást, mert így nagyon olvashatatlanná teszi a hsz-okat!

gozos 2014.08.21. 13:52:21

Árpád kilátó előtt tényleg nagyon felnőtt a növényzet.

Hármashatár-hegy. Ugyan nincs kilátó, de így is szép a panoráma.
Nagy-kopasz (Budai hegység) szintén igen jó célpont.
Nagy-Kevély (Pilis) szintén szép panorámát ad a városra.

itthonmarado 2014.08.21. 14:03:53

A hétvégén megnézem a Bazilikát. Eddig nem jutott eszembe. Köszi!

Átlagos Nevű 2014.08.21. 14:45:35

Törökugrató, de az már Budaörs.

yomsisi2 2014.08.21. 15:08:46

@Punxsutawney Mormota:
A József-hegyire gondolsz? Kihagyták valóban, de annyira körbenőtte a növényzet, hogy lassan totál élvezhetetlen. Nem beszélve a két társasházról.
Árpád dettó, pedig onnan aztán ....

Punxsutawney Mormota 2014.08.21. 15:52:27

Hm, igazad a József-hegyi, csak a Szemlőhegyi útról nyílik, ha jól emlékszem? Ennyire tré a helyzet? Pedig régen a vízművek karbantartotta a növényzetet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.04.19. 21:36:03

@gozos: A Hármashatárhegyen is elburjánzott a susnyás, vissza kéne ott is erősen vágni... :-(