Amikor elkezdtem összegyűjteni a csokoládé-múzeumokat, nem gondoltam, hogy ilyen nehéz dolgom lesz a válogatással - a wikipédia listáján harmincnál is több ilyen témájú múzeumot találtam - és nincs is rajta az összes. Végül hosszas válogatás után állt össze ez a szigorúan szubjektív lista, mely remélem jól jön gyereknap délutánjára!
Kezdjük az ismerkedést a csokoládé őshazájában, Mexikóban. Egészen pontosan az ország déli részén található Oaxacában, mely Mexikó "gasztronómiai fővárosa", a "slow food" mozgalom Mekkája. A városban bárhol láthatjuk, ahogy a helyiek csokoládéitalt készítenek - az alapanyag környék kiváló kakaó-ültetvényeiről is származhat, de a legtöbb kakaót nem itt, hanem Chiapas és Tabasco államokban termelik. Oaxaca három leghíresebb csokoládékészítője a Mayordomo, a Soledad és a Guelaguetza. A város csokoládéutcáján (Fco. Javier Mina) bőséges a választék a csokoládéházakból: itt saját szemünkkkel láthatjuk, ahogy a kakaóbab hagyományos, mexikói módra a csokoládéitallá alakul.
A csokoládét a spanyolok hozták el nekünk Európába - a csokoládé európai történelmét a barcelonai Museu de la Xocolata mutatja be. A múzeumnak otthont adó épület ugyan valaha laktanya volt, de a csokoládé már akkor is fontos szerepet játszott itt, hiszen a katonák menüjében rendszeresen szerepelt. Természetesen nem csak nézni, de kóstolni és készíteni is lehet a csokoládét.
Ha Európa és ha csokoládé, akkor Svájc! Svájci pontosságú csokoládévonat szállítja itt a turistákat Montreux-ből Gruyére-n keresztül Brocba, ahol a Cailler csokoládégyárban lehet megkóstolni a népszerű édességet. A békebeli elegáns Pullman-kocsik hetente háromszor teszik meg az utat a svájci sajt és a svájci csoki hazájába.
Németország 10 leglátogatottabb múzeuma közé tartozik a kölni Imhoff Schokoladen Museum. 1993-ban nyílt meg, 2006 óta a svájci Lindt márkával kooperálva működik (korábban a Stollwerck támogatta). 4000 négyzetméternyi kiállítótér, 5 000 vezetett túra és 675 000 látogató évente, valódi kakaófák, 3 méter magas csoki-szökőkút, 18. és 19. századi csokoládéivásra használt porcelán és ezüstedények, prekolumbián közép-amerikai tárgyak, régi csokoládékészítő gépek - csak néhány látványosság a méltán népszerű múzeumból.
A brüsszeli csokoládémúzeumot a Godiva csokoládék alapítójának felesége hozta létre. A Grand Place közelében található épületben megismerhetjük a csokoládé történetét, majd azt is, hogy hogyan készülnek a fenséges ízű belga trüfflik....
A brit Cadbury márka látogatóközpontja Birminghamben található. 1990-ben nyílt meg a gyár területén. Évente mintegy 500 000 látogatót fogad. 14 különböző területen más és más programok, látnivalók várják az érdeklődöket: a csokoládé és a Cadbury történetének megismerése után természtesen lehet készíteni és kóstolni is. Oktató jellegű, de abszolút élvezhető program, melynek végén a világ legnagyobb Cadbury-boltja és néhány óriás-csúszda várja a kicsiket és a nagyokat is.
Ugyan nem része egy tipikus USA keleti parti körútnak, de a csokoládérajongóknak mégis kötelező állomás a pennsylvaniai Hershey. Bizonyos Milton S. Hershey több mint 100 éve hozta létre itt csokoládégyárát és alapította meg a méltán népszerű márkát - a múzeum nem csak a csokoládénak, hanem neki is emléket állít. Aki pedig eleget kóstolt, az mulathat tovább a város vidámparkjában!
Az Egyesült Államok másik kedvelt márkája a Ghirardelli, melynek központját a nyugati parton, San Franciscoban, a Ghirardelli téren találhatjuk. 1852 óta működik, és az itt készített csokoládé minőségét mi sem jelzi jobban, mint hogy a nekik szállított kakaóbab mintegy 40%-t küldik vissza minőségi problémákra hivatkozva. A gyárban működő kóstolóhely emlékezetes programot kínál a Golden Gate városában - nem csak csokoládé, hanem fagylalt terén is.
A végére pedig egy kis hazai körkép azoknak, akik némi csokoládé-élményért nem akarnak messzire utazni. Budapest XVI. kerületében található Csokoládémúzeum 2008 óta várja a látogatókat. Érkezés után csokoládészökőkútból lehet kóstolni, majd forró csokoládéval a kézben megismerhető a fenséges ital/étel eredete, és végül csokoládékészítés és újabb kóstolás következik. A csokoládézást egyéb gasztro-élményekkel Etyeken lehet összekapcsolni, ahol a kézműves csokoládéműhely meglátogatása után borkóstolás és borvacsora következik (részletek itt).
A bejegyzés trackback címe:
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: Az nem is lehet kérdés, hogy ez lenne Amélie kedvenc csokoládézója 2014.05.26. 23:28:03
Trackback: Az igazi csokoládé 2014.05.26. 23:27:37
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
conchita wurst 2014.05.26. 21:33:12
Hát, bazmeg, a felvezető mondatot is sikerült elqrni. Nem, a csokoládét nem a spanyolok hozták el, koma. Max. a kakaót.