Karibi Franciaország: Guadeloupe & Martinique

Ahogy korábban ígértem, a karibi körkép sorozat egy újabb sziget bemutatásával folytatódik. Sőt nem is egy, hanem két (vagy inkább annál is több) sziget került be egy posztba. Guadeloupe és Martinique a Kis-Antillák és egyúttal Franciaország részei; részei ezáltal az Európai Uniónak, hivatalos nyelvük a francia, fizetni euróval lehet. De nem csak hasonlóságuk miatt kerültek össze - ha valaki több sziget szeretne meglátogatni nyaralása során - köszönhetően a két sziget közötti gyakori repülőjáratoknak -, Martinique és Guadeloupe könnyen és egyszerűen kombinálható.

Martinique található délebbre, nevét Kolumbusz Kristóftól kapta. A franciák a 17. században érkeztek ide, főként hugenották, akik az anyaországban nem gyakorolhatták vallásukat szabadon. A britek többször is elfoglalták a szigetet, majd a napóleoni háborúk lezárásakor végleg francia kézre került. Fővárosa Fort-de-France, a korábbi fővárost, St Pierre-t a Mont Pelée vulkánkitörése rombolta le 1902-ben. A sziget északi része esőerdővel borított, hegyes-dombos, legmagasabb pontja a mai napig aktív tűzhányó, a Mont Pelée (1 397 méter), ezen kívül öt kialudt vulkán is található itt. Strandjai a vulkáni hamutól fekete és szürke homokkal borítottak. A turisták Martinique déli, síkabb, világosabb homokkal borított tengerpartjain szeretnek inkább pihenni. Kulináris örömökre vágyóknak ideális: több mint 365 étteremben lehet kipróbálni a francia és a karibi konyha egyvelegét, továbbá a szigeten 15 különböző rumot készítenek. Martinique híres szülöttje Napóleon első felesége, Josephine.

Az északabbra felvő Guadeloupe nagyobb területű, és a két nagyobb szigeten kívül még három kisebb is tartozik ide. Ez a sziget is Kolombusztól kapta a nevét, mondjuk ő eredetileg a némileg hosszabb "Santa María de Guadalupe de Extremadura" névvel illette. A nagy felfedező állítólag itt látott először ananászt! A francia gyarmatosítók a 17. század közepén érkeztek meg, hogy aztán egy darabig még harcoljanak a britekkel a szigetért. A két fő szigetet (Grande-Terre és Basse-Terre) egy keskeny tengerszoros választja el egymástól. A nyugati rész hegyes-vulkanikus, a keleti lankásabb, síkabb. Legmagasabb pontja a La Grande Soufriére 1 467 méter, ez a Kis-Antillák legnagyobb hegye. Az alábbi videóval egy kicsit megérezhetjük a helyi hangulatot....

További kedvcsinálónak jöjjön 5-5 kihagyhatatlan látványosság mindkét szigetről - kezdjük újra Martinique-kel!

Mont Pelée - a mai napig aktív vulkán, melynek 1902-es kitörése megölt 26 000 embert, és eltörölte a Föld színéről a sziget akkori legnagyobb városát, St Pierre-t. A hegy egy órányi autóútra található Fort-de-France-tól, az utolsó parkolótól még kb másfél km-t kell gyalogolni a csúcsig, gyakran sáros az út, csúszós és vizes sziklákkal- de a kráter látványáért megéri az erőfeszítés.

St-Pierre - valaha "karibi Párizs" volt a beceneve, 1902 óta ez "karibi Pompei-re" változott. De a városkában nem csak a romok érdekesek - az újjáépült részek hangulatáért is érdemes idelátogatni.

Jardin de Balata & Anse Latouche - egy kertész, két kert: Jean-Philippe Thoze két csodás parkot is létrehozott Martinique szigetén. A Balata-kert Fort-de-France közelében található: színpompás trópusi virágok, óriási bambuszok, százfajta pálma várja a látogatókat, akik az új függőhíd-rendszeren a fák ágai közé is beleshetnek. A sziget északi részén található Anse Latouche valaha cukornád-ültetvény volt, melyet a hírhedt vulkánkitörés rombolt le. A romokon csodálatos parkot hoztak létre, ahol egzotikus növények, vízesések, csatornák között lehet felüdülést keresni.

Savane des Esclaves - a sziget déli részén, Les Trois-Ilets mellett található park és múzeum az egykori rabszolgák életének állít emléket. Az eredetivel megegyező fakunyhók, kertek és múzeum is található itt.

Habitation Clément - 18. században épült ház, 17 hektáros parkjában 300 növényfajta, rum-lepárló üzem, kiállítás. Ja, és itt találkozott Bush és Mitterand 1991-ben - csodás helyet választottak, az biztos.

Guadeloupe szigeteinek sem kell szégyenkezniük látnivaló terén - lássuk az itteni, szigorúan szubjektív ötöst!

Carbet-vízesés - a vízeséshez eljutni is izgalmas program, először egy trópusi esőerdőben, banán-ültetvények között kell mintegy 10 km-nyi kanyart végigautózni, majd némi gyaloglás vár a kíváncsi utazókra. Három lépcsőben hullik alá a víz, melyek közül talán a második, 110 méter magas zuhatag a leglátványosabb.


La Grande Soufriére-vulkán - aktív vulkán, mely egyben a Kis-Antillák legmagasabb hegycsúcsa is (utoljára 1976-ban tört ki). A csúcsra biztonsági okokból tilos felmászni, de a legmagasabb pontig is legalább két órás túra vezet, sziklás terepen. (A vulkán és a fent említett Carbet-vízesés is része a sziget nemzeti parkjának, mely egyébként a Karib-szigetek legnagyobb nemzeti parkja, területe 173 négyzetkilométer.)

Basse-Terre: a sziget legnagyobb városában remek a hangulat. Kihagyhatatlan látványosságai közé tartozik a 17. század elején épült erőd (mai Louis Delgrés nevét viseli), a 19. századi katedrális, nomeg a hangulatos piac.

Le parc des roches gravées - avagy a "vésett kövek parkja" Trois-Rivières-ben található. A prekolumbiai civilizációk művészetét láthatjuk itt, természetesen kőbe vésve, egy csodás botanikus kertben.

Víz alatti világ - a búvárok Malendure-ben találhatják meg, amit keresnek. A Galamb-sziget körüli kristálytiszta vizekben Cousteau kapitány is forgatott, ma védett terület. A tenger mélye itt különösen színpompás látványt rejt. Aki nem szeretne búvárkodni, annak sem kell lemondani a halak, korallzátonyok megismeréséről - akár üvegfenekű hajóval is lehet kirándulni a tengeren.

Kedvcsinálónak talán ennyi elegendő is, jó utat!

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr625649360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jordanna 2013.12.03. 21:15:46

Nem igaz az állítás,a Soufriére vulkán tetejére fel lehet menni. A csúcson van egy fedett pihenő ahol megvárhatod az eső végét, mert fenn a tetjén igen sűrűn esik az eső. A túra a parkolótól kb 8km de mivel igen meredek a hegy oldal így kb 3 óra kell a csúcsig.
A túrista ut elején van egy hőforrás melynek a vize egy kis medencébe összegyűlik. A hosszú túra után kellemes az üdítő fürdőzés.

Ajánlom mindenkinek látogasson el Santa Anna városkába, hetente 2 szer van kirakodó vásár, csodás dolgokat lehet kapni. Nem utolsó sorban ajánlom itt is a tenger parti strandot, talán a legjobb a szigeten lévők közül.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.04. 12:53:13

már a képek alapján el kellene menni ide (is).

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2013.12.05. 11:52:38

@jordanna: köszi a kiegészítést és javítást!

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása