Mikor, hogyan és miért a Karib-szigetek?

pr_5.jpgAmikor itt, az északi féltekén eljön a november, az utazók, mint költöző madarak menekülnek melegebb égtájakra - legalábbis egy részük, és legalábbis egy kis időre :) Van aki délkeletre, van aki délnyugatra, és olyan is akad, aki szimplán délre. A Karibi körkép sorozat előző részében kedvezményes ajánlatok voltak, most foytatom a szezonnyitást egy amolyan karibi-gyorstalpalóval: azoknak, akik még nem jártak arra. Nézzük meg, miért, mikor és hogyan érdemes a Karib-szigeteket választani téli nyaralásra!

1. Mikor? A Karib-szigetek igazi szezonja most kezdődik: október végétől, november elejétől április végéig tart. Ilyenkor szárazabb, nyugodtabb az időjárás, kevesebb az eső, vihar. Augusztus-szeptemberben leggyakoribbak a hurrikánok. A tavasz és a nyár ugyan melegebb, mint a téli időszak, de több is az eső - szinte minden nap várható kiadós zuhé.

2. Hogyan? Budapestről ritkábban (vagy soha), Bécsből, Prágából és a német nagyvárosokból gyakrabban indulnak charterjáratok. A nagyobb szigetek általában egy európai átszállással, menetrend szerinti járatokkal is megközelíthetőek  - a "gyarmatosító" ország felől szinte biztosan... Az Egyesült Államokon keresztül is sok sziget érhető el könnyen, igaz, ilyenkor már rendszerint két átszállásról beszélünk, az USA-belépés pedig további macerát jelent. Aki egyszerűen és könnyen szeret utazni, az inkább kerülje ki Amerikát, aki azonban nem fél ettől, az akár egy "városlátogatás & nyaralás" típusú csomagot is összehozhat egy repülőjegyben. Előfordul, hogy az Európából induló járatok több szigetet is érintenek, ezeket kombinálva a Karib-szigetek között repülő légitársaságokkal több sziget is bejárható egy nyaralás alatt. Kevesebb röpködéssel is megoldható a több sziget- egy nyaralás elv, mégpedig egy karibi hajóúttal - de ez már a következő pont témája (is)...

3. Melyik sziget? És akkor el is érkeztünk a karibi nyaralások egyik nagy kérdéséhez - válasszunk szigetet. Folytatva az előző bekezdést, akár többet is! A választásnál döntő lehet a költségvetés, és ilyenkor általában a repülőjegy a kritikus pont. Tengerparti pihenésre bármelyik sziget alkalmas, de aktívabb időtöltésre érdemes a nagyobbak közül választani (pl. Puerto Rico, Jamaika, Kuba, vagy akár a Yucatán-félsziget). Van ahol inkább csak hatalmas szállodakomplexumok vannak (Aruba, Kajmán-szigetek, Bahamák), van ahol a természeté a főszerep (Tobago), vannak drágább helyek (St Lucia), és van ahol kevesebből is kijön a nyaralás (Kuba). Trinidad és Jamaika a bulizni vágyók szigete, aki csak a tengert akarja hallani utazzon inkább a Nicaraguához tartozó Corn-szigetekre. A nagyobb szigeteken értelemszerűen többféle szállás közül is lehet választani, a legegyszerűbb kiadó szobától, a legnagyobb hiper-szuper all inclusive szállodán keresztül a luxus magánvilláig terjedhet a választék, és természetesen a turisztikai infrastruktúra is itt lesz a legfejlettebb, legsokrétűbb. A döntés nem könnyű, de mivel a helyzet nem ismeretlen, kis segítséget könnyen találni a neten...

Aki még így sem tud dönteni, még mindig befizethet egy hajóútra, és egy nyaralás során megnézhet több szigetet, pihenhet abszolút kényelemben, kirándulhat ha akar, heverhet vízparton, ha azt akar.... Azért arra érdemes felkészülni, hogy ebben a témában is jelentős a kínálat! Persze nem kötelező a hatalmas óceánjárókon hajózni - lehet vitorlást is bérelni es így kicsi, de annál jobb társasággal utazni - erre talán a legalkalmasabb St Vincent & Grenadines vagy a Brit Virgin-szigetek környéke.

pr_4.jpg

4. Kultúra & természet - Hála a gyarmatosítás első hullámainak, a Karib-szigeteken bőven fellelhetőek történelmi emlékek. És persze kevésbé lelhető fel az őslakosok eredeti kultúrája.... Spanyol erődök, angolos kertek, holland típusú házsor, francia konyha - ezeket és ezek tetszőleges kombinációjat mind megtalálhatjuk valamelyik szigeten. A gazdag épített örökség mellett talán még gazdagabb és izgalmasabb a természeti szépségek listája. Rendkívül változatos tájak, esőerdők, barlangok, csodás tengerpartok (homokos és sziklás is), pazar korallzátonyok, látványos vízesések, sebes folyók, kanyargós hegyi utak - lehet válogatni, mindenkinek ízlése szerint. Az a jó a Karib-szigetekben, hogy minden van, és ezek általában kis távoságban egymástól. Így aztán nem okoz gondot egy délelőtt kultúra, délután strand, este zenés-táncos program összerakása, hiszen nem kell messzire menni!

pr_3.jpg

5. Rum & szivar - Milyen egy tipikus karibi pillanat? Ülsz egy tengerparti teraszon egy méretes sült hal maradványai felett, nézed a naplementét, koktélt iszol, esetleg rágyújtasz egy szivarra. Szerintem. Nem kötelező kipróbálni, de érdemes... Egy biztos: a rum és a szivar helyi specialitás. Mindegyiket minden szigeten ki lehet próbálni, és mindenhol egy kicsit más. Kubában a Havana Club, Jamaikán az Appleton, Puerto Ricón a Bacardi és a DonQ, Barbadoson a Mount Gay a helyi rum - de a sort sokáig folytathatnám, érdemes sokfélét, sokféleképpen, sok helyen megkóstolni. Dohányültetvény-látogatást se bonyolult szervezni, s ha már ott van az ember akkor meg is lesi, hogyan készül a jóféle karibi szivar.

DSC_9896_resize.JPG

6. Zene & farsang - A karibi hangulat kötelező kelléke még a zene és a tánc. A rumba, a salsa, a mambo, a merengue - lehet még folytatni, ha karibi táncot keresünk. Az afrikai hatás, a karibi gyökerek és a spanyol hagyományok összekeveredése izgalmas dallamokat, látványos mozdulatokat eredményezett. Egy karibi bárban mindig szól a zene, és mindig van alkalom táncolni. Különösen farsang idején - a karneváli felvonulások sokszor Riót is megszégyenítik, ebben a kategóriában biztosan Trinidad a nyerő!

(A sorozat hamarosan folytatódik, terveim szerint most már konkrét, sziget-ismertető poszt következik!)

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr725626835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása