Panama - 9 kihagyhatatlan hely

A World Economic Forum turizmus-témájú tanulmányáról már volt szó - korábbi posztomban az egyes nemzetek vendégszeretetéről írtam. Ugyanebből a tanulmányból az is kiderül, hogy a vizsgált 140 ország közül Panama versenyképességi indexe javult a legjobban. 2011 óta közel 19 helyet javított, az 56-ról a 37-re ugrott.

Panama igen gazdag természeti szépségekben, de a fejlődésnek nem (csak) ez az oka. Az ország idegenforgalmi infrastruktúrája sokat fejlődött az utóbb időkben. Sokat javult a közlekedés, új szállodák épültek, ennek eredményeképpen pedig az utóbbi 10 évben megháromszorozódott a Panamába látogató turisták száma.

Panama Közép-Amerika legdélibb ország. A Karib-tenger és a Csendes-óceán között fekvő keskeny ország stratégiai helyet foglal el a világ hajóforgalmában. A két óceánt összekötő 77 km hosszú Panama-csatorna építése 1881-1914 között tartott, a világ egyik legnagyobb mérnöki csodájaként tartják számon. Ám ennek a kis országban a csatornán kívül is bőven találni élményt, látnivalót - lássuk a kihagyhatatlanokat!

1, Panama-csatorna - azt írtam fentebb, hogy nem csak ezért érdemes ideutazni, de ha itt vagyunk az ország No. 1. látványosságát nem szabad kihagyni. A csatornán lehet hajózni (végig vagy részben), átkelni felette az Americas-hídon, mely összeköti azt, amit a Panama-csatorna szétválaszt: Észak-, Közép- és Dél-Amerikát. A csatorna része a 425 négyzetkilométernyi alapterületű mesterséges tó, a Gatun-tó. Ez a "Panama-csatorna váróterme", egyben kapocs régi és új között - a tavat a Chagres folyó felduzzasztásával nyerték. Ennek a folyónak a partja, környéke ma is olyan, mint több száz évvel ezelőtt. A tó rezervátum, gazdag növény- és állatvilága az oszág egyik legnépszerűbb ökoturisztikai célpontjává teszi. Sok hajóstársaság kínál hosszabb körutakat, melyek a karibi szigetvilágból indulva a Panama-csatornán áthajózva a másik óceán partján fejeződnek be!

2, Panama City - a repülővel érkező turista első állomása a modern Panama City, melynek felhőkarcolóit, köztük a 210 méter magas Aqualina tornyot az Amador Causeway-ról érdemes megcsodálni. Ha elteltünk a nyüzsgő, zajos modern városrésszel, akkor látogassunk el az óvárosba, a Casco Viejo-ba. Ez a rész a 17. századi gyarmati időkbe visz vissza minket, ahol a macskaköves utcákon paloták, templomok között ismerhetjük meg a spanyol birodalom fénykorának hangulatát.

3, Panama hegyei, a Baru vulkán és a Boquete városa szintén a kihagyhatalan látnivalókhoz tartozik. Lehet itt túrázni, kajakozni hegyi folyókon, kávéültetvényeket bejárni, egzotikus élővilágot megismerni, canopy-túrázni, melegvízű forrásokban pihenni - a lehetőségek végtelenek, a látvány és az élmény feledhetetlen.

4, Coiba Nemzeti Park - Panama igen gazdag természeti szépségekben - a Coiba Nemzeti Park a Csendes-óceánban található. A parkban összesen 39 sziget van, köztük a térség legnagyobb szigete, a névadó Coiba. Az óceán ezen a részen elképesztően gazdag élővilággal rendelkezik. A Csendes-óceán egyik legjobb snorkel-helyszínén több mint 800 különböző tengeri élőlény figyelhető meg, de a tenger felett ugyanolyan izgalmas és egyedi: a sziget esőerdeit nem véletlenül nevezik édenkertnek.

5, Darién Nemzeti Park - ez volt az ország első gyarmatosított területe, s mégis ez az egyik legvadabb része Panamának. Győzött a természet: a hatalmas nemzeti park ma is úgy néz, ki mint sokmillió évvel ezelőtt. A Darién őslakos indiánja a legkevésbe sem civilizálódtak, a gyönyörű esőerdő pedig kiváló helyszín madárlesre. Vigyázat! A kolumbiai határ közelében veszélyeket rejt, ide érdemes szervezetten, csoporttal érkezni.

6, San Blas - a Panama keleti partjainál található szigetcsoportot legjobb vitorlással bejárni. Nincs mobiltelefon, tv, e-mail, ötcsillagos szálloda és all inclusive ellátás - csak az azúrkék Karib-tenger, pálmafák, fehér homok - mindez összesen 400 szigeten. Érdemes egy napra ellátogatnia az itt élő őslakosokhoz a kunákhoz, akik máig őrzik ősi hagyományaikat.

7, Bocas del Toro szigetvilága az ország egyik legkedveltebb nyaralóhelye. Sekély, meleg vizei, színes halakban gazdag korallzátonyai búvárkodásra kiválóak, kezdőknek is ideális. 6 sűrű esőerdővel borított szigetén megtapasztalható az igazi karibi hangulat! A szárazföldi részen található a La Amistad Nemzeti Park (egyik fele Costa Ricában) ahol egzotikus esőerdő, fenyőerdő, gleccsertavak között, két óceán és két Amerika határán igazán izgalmas és változatos flóra és fauna várja a természetbúvárokat.

8, Pearl-szigetek - az ország koronaékszere. 100 sziget, köztük több apró és lakatlan. Valódi trópusi paradicsom, mely nevét a gyöngyhalászat miatt érdemelte ki. Ma inkább a csodás tengerpart, a búvárkodási lehetőségek vonzzák ide az utazókat.

9, San Lorenzo-erőd: a 16. századi spanyol erőd a Chagres-folyó torkolatánál található. Az erőd valaha Colon kikötővárost védte, a spanyolok jelentős aranykészletet őriztek itt. Az erőd ma a Világörökség része, és az azt körülölelő esőerdő és az itt húzódó tengerpart is jelentős idegenforgalmi vonzerővel bír.

10, Mit lehet még csinálni? Sokmindent. Élvezni a panamai kultúrát: az ételeket, a fesztiválokat, elmerülni a panamai emberek között, piacokra menni és felfedezni a tengerpart elhagyatott szakaszait.

Kedvet kaptál? Bővebb információ itt található >>>

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr885130439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása