Top 10 maraton avagy mi is az a maraton-turizmus?

Sokat változott a turizmus - a mai utazók már nem sétahajóznak, hanem eveznek. Nem csak lefotózzák a hegycsúcsot, hanem megmásszák. Nem csak megkóstolják a helyi specialitásokat, hanem meg is főzik. És nem csak szurkolnak a futóversenyen, hanem futnak - egészen pontosan azért utaznak, hogy ők maguk is részt vehessenek a versenyen.
Igen, a turisták egy része napjainkban futóverseny-naptárakkal tervezi az útjait. Van akinek az a célja, hogy minden évben futhasson egy maratont, lehetőleg minden évben más országban, van aki minden kontinensen akar maratont futni, van aki egyet akar futni egész életében, de az "olyan" legyen. A futóturisták vagy maraton-turisták (minden maratonturista futóturista, de nem minden futóturista maratonturista!) komoly összegetek költenek utazásra, szállásra, így aki szerint a futóversenyek csak felesleges útlezárásokat okoznak, az ma már a budapesti szállodások haragját fogja magára vonni...


Biztos vannak akik azt kérdezik: miért jó elutazni valahova, azért hogy ott futhass? Otthon nem lehet futni? De lehet. Gondolom az nem kérdés, miért utazik az ember. Az élményért. Egy futóverseny is élmény - aki állt már rajthoz ilyen tömegfutóversenyben, az ismeri a jóleső izgalmat, a bizsergést a lábizmokban, a célhoz közeledve az egyre hangosabb szurkolás felemelő érzését, a cél után a "megcsináltam-büszkeséget" - ezek csodás dolgok.

Minden országnak, a legtöbb nagyvárosnak van saját maratonja, aki most akar nekivágni egy földkerülő maraton-túrának, annak bőven lesz miből válogatnia. És persze sok-sok összeállítás is készült a világ legjobb, legszebb, legizgalmasabb maratonjaiból- nézzünk körül, ki mit tart a legjobbnak!

Kezdetnek itt a Forbes magazin 2012-es top 10-e:
1, Kína - Nagy Fal Maraton: átlagos futók nagyjából 50 perccel futnak rosszabb időt itt - lépcsőkön fel-le, végig a híres Kínai Nagy Falon. Kimerítő, egyedi és rendkívül szép útvonal!


2, Dél-Afrika - "Big Five" Maraton: az Entebeni vadrezervátumban rendezett futóverseny résztvevői jó ha alaposan szedik a lábukakat, különben előfordulhat, hogy egy oroszlán megkergeti őket!
3, Athén - innen indult minden; a verseny rajtja a marathoni csatamezőn van, a cél pedig abban a stadionban, ahol az első újkori olimpiát rendezték 1896-ban.
4, USA - Napa-völgy: A Napa-völgyet elsősorban a borról ismerjük, pedig maratonja is van! Mindössze 2 300 induló állhat rajthoz, hogy erejét összemérje az egykori ezüstszállító útvonalon.


5, Párizs - van-e jobb mód a városnézésre egy maratonnál? Az egyik frissítőállomáson - igazi francia módra  - vörösbor és sajt is van.
6, USA - Boston: Az Egyesült Államok legrégibb versenye, ahova csak megfelelő időeredménnyel lehet bejutni.
7, London - a világ egyik legnagyobb maratoni versenye, melynek útvonala minden londoni nevezetesség mellett elhalad.


8, USA - Big Sur: Kalifornia talán legszebb tengerparti autóútja évente egyszer a futókat várja. A Csendes-óceán morajlását hallgatni 42 hosszú kilométeren (még még 195 méteren) keresztül valóban egyedülálló élmény.
9, Vancouver - Kanada egyik legklasszabb városa, mely idén még látványosabb útvonallal vonzotta a versenyzőket. A létszám itt is limitált, mindössze 5 000 futó állhat rajthoz.
10, Franciaország - Mont St-Michel: A normandiai partvidék vad sziklái és híres tengerparti apátság látványa rengeteg turistát vonz minden évben - és van aki nem elégszik meg az autós kirándulásokkal és a rövid sétákkal, hanem végigfutja a terepet.

A Reuters 2011-es top10-es listája is említi Athént, Bostont és Londont, de ezzel vége is az egyezéseknek. Szerepel még Dublin, mint a legbarátságosabb, Rio de Janeirót a látványos tájért szeretik (óceán balra, hegyek jobbra), szerintük Kanadában a quebec-i a legjobb, az európaiak közül Berlint említik, az Egyesült Államok versenyei közül a New York, San Francisco és Chicago került még fel a listájukra.

Aztán egy francia összeállításban újabb izgalmas versenyekre bukkantam. New York, Boston, Rio de Janeiro, Athén, Berlin, London és Párizs persze itt sem maradhatott ki, de megemlítették a rendkívüli melegről híres, Algériában rendezett szaharai versenyt (ez nem maratoni táv!) és a rendkívüli hidegről híres, antarktiszi maratont is. A "minden kontinensen egy maraton" jegyében Ázsiában Új-Delhi versenyét, Ausztráliában Sydney maratonját javasolják. Aki szeret nyaralás közben futni, annak irány a karibi szigetvilág, Jamaika, egész pontosan annak egyik turistaparadicsoma, Negril - itt a versenypálya mentén folyton szól a zene. Családos utazók futhatnak a floridai Walt Disney Worldben is! A hűvös idő garantált Reykjavíkban: a verseny napján általában 12-14C közötti a napi maximum.

Európában persze a legtöbb versenypálya valóságos városnézés, így aztán a legszebbek közé igen sok fér be - ebben az összeállításban szerepel még Velence, Prága, Amszterdam, Róma, Edinburgh és - Budapest is. Úgyhogy aki szeretné elkezdeni a maraton-turizmusát, bátran indulhat belföldön is, mert nekünk is van egy gyönyörű futóútvonalunk, a maratont pedig jövő hét vasárnap, azaz 2012. október 7-én rendezik. Hajrá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr524802452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

newcy67 2012.09.29. 19:32:30

Nagyon jó hangulatú verseny még a Swissalpine maraton, a Wachau maraton és az Enzo Ferrari emlékére rendezett olasz maraton is. Svàjcban még a hegytetőre is fel mennek szurkolni, Ausztriában a Duna mellett csodàlatos tàjon halad az ember, az olaszok pedig még az utolsó befutót is úgy fogadják, mintha ő lenne a nyertes. Ezeken a helyeken minden versenyző győztesnek érezheti magát. A szervezés pedig profi!

Pan Modry 2012.09.29. 21:55:15

A legjobb varosnezes...

...es utana olyan jo sorozni meg vacsizni...

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása