10+2 tipp a jó útifotóhoz

Indul az utazási szezon (vagy talán már el is kezdődött?) - aki utazik, az ma már fényképez is. Van aki csak telefonnal, van aki kis kompakt géppel, és van aki hatalmas táskányi felszerelést hordoz magával. Az utazás dokumentálása azonban nem feltétlenül a felszerelés milyenségének függvénye - természetesen komolyabb géppel, profi objektívvel szebb fotók készülhenek, ugyanakkor lehet igényes és jó minőségű fényképeket készíteni egyszerű géppel is. Az alábbi ötleteket azoknak az utazóknak szánom, akik nyaralásukat szeretnék élvezhetően és igényesen dokumentálni.

1, Készülj fel!
Elméletben és gyakorlatban is. Nézegess képeket az úti célról, a leghíresebb látnivalókról - keress szokatlanabb beállításokat, nézd meg mások mit tartottak fontosnak, honnan lehet jó képeket készíteni. Készítsd elő a gépedet: töltsd fel az akkumulátort, takarítsd le a memóriakártyát. Legyen mivel és mire fényképezni. Tisztítsd meg az objektíveket - nincs annál bosszantóbb, mint több száz képen át nézegetni ugyanazt a koszfoltot a bal felső sarokban. Ismerd meg a fényképeződ képességeit: tudd, hogy mire képes, mennyire lehet az automata beállításokban bízni. Ha új gépet veszel, a nyaralás, utazás előtt legyen időd alaposan kiismerni a képességeit, hogy "élesben" már rutin legyen a kezelése.

2, Legyen kéznél a fényképező!
Lehet bármilyen profi a géped, ha a táskában tartod, akkor sok képről lemaradsz. Legyen a fényképező mindig könnyen előkapható, hogy minden fontos pillanatot meg tudj örökíteni. Nem kell feltétlenül manuális beállításokkal szöszölni - használd a témaautomatikákat bátran!

3, Élesség
A legtöbb amatőr fotó buta hibája, hogy az élesség nem a lényegen, a központi témán van. A fényképezők sokféleképpen mérhetik az élességet: több pontból, egy pontból, középpontosan - lehet kézzel állítani, lehet automatikus. Figyelj arra, hogy a legfontosabb elem legyen a legélesebb a képen - tapasztald ki, hogy milyen beállításoknál hogyan történik az élességállítás.

4, Horizont
Ügyelj arra, hogy a horizont mindig legyen egyenes! (Vagy dolgozz rajta utólag...). Ha az ég unalmas, egyszínű, ne töltse ki a kép nagyobb részét, elég lesz a felső harmad is. Ha az előtér tűnik unalmasnak, azt próbáld minimalizálni - vagy tedd izgalmassá alacsonyabb szögből fotózva (hasalj le!).


Tavak fotózásánál is fontos az egyenes horizont (Bled, Szlovénia)
 

5, Harmadolj!
A fotósok unalomig ismerik a harmadolás szabályát - oszd a képet gondolatban mindkét irányban harmadokra, és a fő témát helyezd valamelyik harmadolópontba (vagy két harmadoló metszésébe...). Ettől izgalmasabb, mozgalmasabb lesz a kép.

6, Komponálj!
Kattintáskor talán nem is tűnik fel, de utólag, különösen papírképen lesz zavaró egy eldobott szemét, egy (emberfejből előtűnő) villanyoszlop, egy hatalmas teli szemeteskuka. Próbáld meg ezeket elkerülni, úgy beállítani a képet, hogy ezeket a zavaró, felesleges, oda nem illő dolgokat elhagyod. A téma lehetőleg töltse ki a képet, ne legyen benne más - de ne is lógjon ki belőle, férjen bele minden, ami fontos.

7, Fény-árnyék
Figyelj arra, hogy honnan jön a fény, a téma (akár ember, akár épület) ne legyen árnyékban. Ne kerüljön a képre a saját árnyékod sem - ha szükséges, akkor guggolj le a fényképhez! Épületeket jól lehet direkt napsütésnél fotózni (a fény a fotós háta mögül jön), pöpec kék eget tehetsz így a képre, ha embert fényképezel, akkor az oldal vagy szórt fény szerencsésebb (ha a modellt nappal szembe állítod, hunyorogni fog, ha mögüle jön a fény, árnyékos lesz). Ha az illető sapkát, vagy kalapot visel, akkor az árnyékot vethet az arcára - próbálkozz ilyenkor a vaku használatával (vagy vetesd le a fejfedőt...). Bármily meglepő, de kicsit felhős időben, szórt fényben gyakran szebb épületfotókat lehet készíteni, mint a déli verőfényben. Reggeli, délutáni, lapos, aranysárga napfény ideális a tájképekhez, de érdemes városban is egészen korán kelni: nem csak a szép fények miatt, hanem mert ilyenkor még nem lepik el a turisták a látványosságokat!


Reggeli fények, sehol egy turista (Baden, Ausztria)
 

7, Éjszakai fotózás
A kivilágított épületek fotózásához mindenképpen állványra lesz szükséged. Figyelj arra, hogy a gép súlyához, méretéhez megfelelő állványt válassz, lehetőleg olyat, amit cipelni is hajlandó vagy (naplemente-napfelkelte fényképezéséhez is jól használható). Ne várj a legsötétebb éjszakára - a naplemente utáni időszak, az ún. "kék óra" a legjobb az ilyen jellegű turistafotók elkészítéséhez!

 

8, Klisé vagy nem klisé?
A híres épületek híres képei valóban elkoptatott, unalomig ismert beállítások. De azért olyan híresek, mert jók! Fotózd le Te is a megszokottat, majd keress más nézőpontot, szöget és készíts valami szokatlant is. Sokan szemmagasságból fotóznak - próbáld meg lentebbről, vagy éppen ellenkezőleg fentebbről elkészíteni a képet. Néha ennyi is elég a különleges fotóhoz. Nagy turistalátványosságoknál gyakran látjuk, amint minden turista egy helyen áll, és egy irányba fényképez - szakadj el a tömegtől, fotózz máshonnan, más irányba nézve. Légy bátor - a digitális fényképezéssel nem kockáztatsz semmit.

9, Részletek
Az épületek apró részletei, egy tábla, egy felirat a helyi zöldségesnél, egy virágcserép az étterem előtt: megannyi apró részlet, mely mégis sokat elmond az ország kultúrájáról. Kerüld ki a megszokott turistaútvonalakat, sétálj a mellékutcákban, a helyi piacon - sok izgalmas, lencsevégre kínálkozó apróságot fogsz felfedezni. Fényképezz feliratokat - ez különösen akkor lesz látványos, ha az országban nem latin betűkkel írnak! Örökíts meg ismétlődő mintákat, épületelemeket.


Prágai templomkapu szokatlan szemszögből
 

10, Ember a képen
Kissé unalmas a "Z család a templom előtt" típusú kép -szerintem. Készíts mozgalmasabb családi képeket - fotózd le a gyerekeket fagyievés közben, vagy a helyi specialitás megkóstolásakor. Ha mindenképpen valamelyik látnivaló előtt akarod megörökíteni a családot, akkor legyen a csoportkép egy kicsit formabontó - ültesd le háttal őket, nézzenek vissza a válluk felett, álljanak fel valamire, üljenek a szobrok ölébe; légy kreatív!  

+1: Tarts be minden illemszabályt!
Ismeretlen emberek fotózásakor kérj engedélyt, ha érdekli őket, utólag mutasd meg a képet. Ahol tilos fotózni, ott ne fényképezz, gyakran a műemlékek védelme miatt van erre szükség. Van ahol külön fotójegyre van szükség a fényképezéshez, ezt se mulaszd el megváltani. Állatkertben, vadasparkban ne zavard az állatokat a kelleténél jobban, és mindig tartsd be a szükséges óvintézkedéseket, a szükséges távolságot. Ha a vadonban vagy, és vezetőd van, kövesd az utasításait!

+2: Mentsd el a képeket!
Lehetőleg minél gyakrabban - írasd ki CD-re, másold fel a laptopra. Legyen belőle két példány, ha a memóriakártya tönkremenne, vagy elveszne, a képek akkor is megmaradjanak!

Jó utat, jó fényképezést!

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr144508019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2012.05.21. 16:44:53

Szólok - ha nem lenne egyértelmű - csak normális stílusú kommenteket hagyok bent. Akiért töröltem, emberi stílusban újraírhatja, akkor fent marad.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2012.05.21. 16:48:26

1-2 kérdésben pontosítanék, de alapvetően jó a tanácsok. Azzal egészíteném ki, illetve inkább foglalnám össze a fentieket, hogy utazáskor (mármint amikor az utazás a fontos, nem a fényképezés, tehát nem fotóriportról van szó) a legjobb módszer, ha a híres látnivalókról megvesszük a legszebb képeslapo(ka)t, s mi csak a számunkra fontos és/vagy az adott helyre jellemző témával törődünk, jól "körbefotózva" azt. Így a nevezetességekről a legszebb képeket kapjuk, amelyeket nekünk úgysincs lehetőségünk elkészíteni (kinek van ideje megvárni a legjobb napállást, vagy azt a napot/hetet/évszakot, amikor a legszebben mutat az adott épület stb.?), de kiéltük fotós alkotószenvedélyünket is, így sokkal értékesebb, egyedibb képeket készíthetünk egy adott témáról.

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2012.05.21. 16:51:44

@bestpixel: igazad van, köszi a kiegészítést!

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.05.21. 17:28:11

Azt hozzatennem, hogy ha mar valaki allatot fotozik, lehetoleg ne vakuval tegye. Semelyik allat sem szereti, ha szetvakuzzak..

Ugyanez igaz a zart terben torteno fotozasra: egy templomban szerintem nem illik vakuval fotozni. Vagy meg tudod csinalni kezbol a kis gepeddel vagy nem, de az, hogy felpercenkent 10 vaku csattan el, az gaz..

ekkerjoz 2012.05.21. 18:03:38

Egyenes helyett vízszintes horizontra érdemes törekedni, ahogy épületeknél a függőleges falakra.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.21. 18:38:42

+1: Ha kocsiban ülve akarsz pár soha vissza nem térő pillanatot elkapni, tekerd le az ablakot, mert a becsillanó üveg a legjobb témát is elronthatja.:) (Persze, ha csak szemből látszik a téma, és nem biztonságos kihajolni/megállni, az pech.:))

Lille havfrue 2012.05.21. 19:36:48

Akváriumot pedig soha nem szabad vakuval fényképezni (nem az üveg visszacsillogása, hanem a halak szemének épsége miatt).

Macskond 2012.05.21. 21:01:16

Én is idevetnék pár gondolatot.
A digitális géppel fényképezők gyakori hibája hogy fényképezés közben eltartják maguktól a gépet, ezzel nagyjából garantálva a bemozdult képet. Minél kevesebb a fény annál valószinűbben.
Szintén "túrista hiba" hogy kevés fényes de nagy méretű zárt térben bekapcsolva marad a vaku. Meglepő lehet de _kikapcsolt_ vakuval jobb képet fog csinálni, mert az átlag kompakt vaku 2-3 méteren túl hatástalan. Viszont ilyenkor erősen ajánlott a stabil ponton a gép letámasztása.

A "hol fényképezhetünk hol nem" témakörhöz. Én sportszerűen űzöm a tiltott helyen fényképezést, amolyan "csakazértis", mivel a legtöbb helyen (99%) a tiltás oka csak az hogy rádsózzák a saját prospektusukat.
Eddig egyetlen hely volt ahol nem mertem stikában fényképezni, a Buckingham palota, mert fullra be van kamerázva, plusz mindenütt volt külön őr, és nem utolsó sorban olyan drága volt a belépő hogy nem kockáztattam hogy kiküldjenek.
Elrettentő élményként hogy néha váratlan helyen kell komolyan venni mégis a tiltást... Egyiptomban 1-2 euroért/dollárért gyakorlatilag bárhol lehet fényképezni. 5-ért még az elzárt ásatásra is bevisznek.
Ugyanakkor a királyok völgyében jó előre elmondják mindenkinek hogy fényképezőt eszébe se jusson egyáltalán magával vinni. Na persze nekem "micsoda trófea lesz ez" alapon persze muszáj volt telefonnal fényképezni próbálni. Hát állítom az őr egyenest a kriptából ugrott elő, nem tudom honnan jött pedig nagyon figyeltem, de jól lebuktam, és marha sok pénzbe kerül elsimitani az ügyet és visszakapni a telefonom. Ráadásul a kép sem sikerült. (az őr kapott egy 13. és egy fél 14. havi fizut) Nem volt vicces... Ha valakinek ilyen "hobbija" van, számoljon a kockázattal. :-)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2012.05.21. 21:39:46

@Macskond: Nem kötözködni akarok, hanem inkább felvilágosítani: a vakuzást komoly okok miatt tiltják, ezek között pedig utolsó (ha egyáltalán) az anyagi haszonszerzés! A vaku ugyanis villanáskor nagy energiát "lő" ki fény formájában (tedd a kézfejed egy vaku elé villanáskor, érezni fogod a meleget + egy vakuval akár égési sérüléseket is lehet okozni!), ami erősen károsítja a régiségeket, műtárgyakat (főleg, ha naponta több ezer villanás éri azokat!). Tehát pont a kiállítási tárgyak védelmében tiltják a vakuzást! Hogy adott esetben akár a te unokád is megnézhesse pár évtized múlva.

Dr_utcai_arcos 2012.05.21. 22:02:16

@Macskond: Ó b+...ezen nagyon röhögök :),elképzelem a kriptából előbukkanó burnuszost, hát gondolom sok emberben megállt volna az ütő.Én szemét strici voltam és a bélapátfalvi apátságban fotóztam "ölből",mert szegény tárlatvezető félsüket, félvak és sánta volt (komolyan!) és úgy voltam vele, úgysem kap el, ha lebukok.És abban is igaza @bestpixel: -nek, hogy egy valódi kirándulás olyan 30-70 arányban a személyes dolgokról kell, hogy szóljon. Most újítottam első Dslr gépem, és most olyan pánikban vagyok mint egy szűzlány, amikor először megláttam a menüjét, rá kellett jönnöm, semmit nem tudok a fotózásról :S.(Én pl úgy teszem egyedivé a túráimat, hogy mindig van egy saját árnyék az úton képem, és egy lépő láb -az enyém természetesen :) ).

Dr_utcai_arcos 2012.05.21. 22:04:54

@bestpixel: azért a piramisok csak nem mennének tönkre, ha már azt a pár ezer évet melegben, hidegben, homokviharban túlélték ;).

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2012.05.21. 22:12:30

@Dr_utcai_arcos: Maga a piramis még bírja egy ideig (habár a levegőben található szennyező gázok így is bontják a köveket), de a falra festett hieroglifák festéke például kifejezetten érzékeny a vakuzásra. Nem véletlen, hogy harcos- és fotóstársunkat majdnem megölték az őrök ott és akkor! ;)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2012.05.21. 22:17:07

@Dr_utcai_arcos: Ja, és most olvasom a másik válaszodat. Ha bármi gondod van a géppel és szeretnél jó képeket készíteni, gyere el a Amatőr fotográfus képzésünkre! Hidd el, megéri! Főleg, ilyenkor, a nyári utazások előtt. Sokkal több jó képet tudsz majd készíteni, ha megtanulod az alapokat. Megéri a befektetés.

LAPE 2012.05.22. 04:15:54

@Macskond: Mióta nem lehet fotózni a Királyok völgyében?

Dor B. Zoltán 2012.05.22. 06:51:38

Egyes helyeken bűncselekmény előkészítéseként tekintenek a fényképezésre. Nekem meg is mondták, hogy azért nem szabad fotózni, mert betöréshez, lopáshoz lehet előkészület. Így jártam Ozorán a vármúzeumban, Kalocsán az érseki kincstárban, és Pácinban a kastélymúzeumban például.
(Vicceskedőknek: Igen, bűnöző pofám van ;-))

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2012.05.22. 07:18:49

Nekem sikerült lefotózni a smaragd Buddhát, igaz benyomott az őr egyet cserébe a puskatussal, de tiszta volt a lelkiismeretem, mert nem akartam ellopni :-)

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2012.05.22. 07:28:45

@Zugazélyi Bogár: Egyébként amióta már egy gombostűvel is lehet fotózni, inkább annak tudható be a tiltás, hogy jobban fogyjanak a képeslapok vagy hogy a netre került egyéb képek ne rontsák az addig kialakított képet, ne legyen annyi minden megmutatva, amitől már nem lenne akkora újdonság a személyes szemlélődés.

Dr_utcai_arcos 2012.05.22. 08:28:40

@bestpixel: már nézegettem a "katalógust".

Girhes Joe 2012.05.22. 08:48:57

@espadazo - Játékbolt::

Hát nem tudom, én az ilyen kategorikusan fotótiltós helyekről, főleg ha még üvöltöznek is hogy nófotónófotó, egyrészt baromi rossz szájízzel távozom, másrészt már csak dacból se veszek semmit (kenjék a hajukra a képeslapjaikat), harmadrészt nem rejtem véka alá a rossz élményemet, amikor idehaza elmesélem az utat. Ellenben ha engednek fotózni, akkor én magam csinálok reklámot az adott objektumnak. Tehát míg a vaku tiltása sok helyen szükséges, a fotójegy már kissé harácsolás-szagú de talán még érthető, viszont a kategorikus fotótiltástól hányingerem van.

Egyszer, ha jól emlékszem talán a zirci apátság könyvtárában üvöltötték le a fejemet (vaku nélküli) fotózásért, és az udvarias érdeklődésre a miért iránt még be is szóltak, hogy "ha gondolkodik kicsit, rá fog jönni", na ott már nem bírtam cérnával, és visszaszóltam: megjegyezni azért meg szabad a látottakat, vagy el kell felejtenem amint kilépek a kapun?!

Balt 2012.05.22. 08:53:41

@bestpixel: A vakunál jobban csak az állványt üldözik...

desmentir 2012.05.22. 08:58:53

@LAPE: Hogy mióta, azt nem tudom, de két éve nyomatékkal felszólítottak mindenkit, hogy a gépeket, videókat, stb hagyjuk a buszban, nehogy útközben, a szándékunktól függetlenül "véletlenül" mégis valaki elővegye és használja.

Mad Mind 2012.05.22. 09:08:21

@gergo:
Miért gáz? A vaku nem zavarja Istent, téged miért zavar?

Mad Mind 2012.05.22. 09:15:40

@bestpixel:
Azért kemény túlzásokba is esnek.
Ha egy kődarab kibírt 4000 évet, nem a vakuzástól fog atomjaira esni.
Meg mostanában már olyan félvakok mint én ,nem tudnak szinte semmit megnézni kiállításon, mert mindenütt a töksötét, benne egy tompított égő világít meg egy sötét valamit beállítás megy. Semmi sem örök, csináljanak másolatot és az eredetit zárják el valami sötét üregbe, ha ennyire féltik, de ha már valaki fizet azért hogy lássa, akkor lássa is.

Girhes Joe 2012.05.22. 09:54:15

@desmentir:

És azt nem lehet tudni, miért ennyire utraháklisak erre? Esetleg valami félreértelmezett kegyeleti ok miatt? Ha ez az oka, akkor viszont kérdem én, minek mutogatják élőben a turistáknak? Hja hogy fizetnek érte. Akkor meg már a fotózás mit ártana...?

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2012.05.22. 10:19:55

@gergo: én ezzel úgy vagyok, hogy ha nem tiltják a vakuzást, akkor lehet. Mondjuk engem is zavar, és én lehetőleg nem is használom, de attól még lehet.

LAPE 2012.05.22. 13:57:08

@desmentir: Szomorúan hallom. Én még 2001-ben körbefotóztam az egészet, igaz nem kifejezetten turistáskodni voltam.
Akkoriban a Szuezi csatorna környékén és a Sínai félsziget katonai részén okozott főleg gondot a fotózás...:)
Igaz, láttam olyat is, hogy az Egyiptom Múzeumban kitépték az őrök a filmet a renitens gépéből.
Arab területen nem feltétlenül érdemes kekeckedni egy turista kép miatt. Nem ér annyit.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.22. 14:58:28

@bestpixel:

Rengeteg helyen viszont en bloc a fotózást tiltják, akkor is, ha én állványról, vaku nélkül készítenék képeket, és színes prospektusuk, képeslapjuk sincs. Múltkor azon lepődtem meg, hogy a 2 eurós belépő mellé még 5 eurós fotójegyet is elkértek Isten háta mögötti gömöri zsákfalvakban, de legalább fotózhattam úgy, ahogy akartam. (Természetesen vaku nélkül, pedig valószínűleg hagyták volna a vakuzást.)
Ukrajnában külön tiltják a Tisza határmenti szakaszának és a Talabor víztározójának fotózását, mert "nemzetbiztonsági kockázat".

Girhes Joe 2012.05.22. 15:02:15

@Mj:
Ez a nemzetbiztonsági kockázat jó vicc, anno az átkosban egész Kelet-Európában ki volt táblázva a közutak mentén az összes stratégiai fontosságú objektum. Onnan lehetett tudni, hogy van ilyen a közelben, hogy kirakták a "fotózni tilos" Kresz-táblát. A mai Kreszben ez talán már nem is szerepel.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.22. 15:07:12

@Gergő77:

Én még Horvátországban láttam egy ilyen táblát, olyan 4 éve.:) El nem tudod képzelni, hogy mekkora procedúra az ukrán határ, ha még nem jártál ilyen típusú helyeken.:) Volt olyan sofőr, akitől hullazsákot is kértek.:)
Amúgy a brassói Fekete-templomban nagyon bunkók az "őrök", akik hiénaként követnek, hogy megszeged-e a "tilos fotózni" szabályt, úgyhogy csak azért is csináltam néhány képet, és egy darab képeslapot nem vettem tőlük.:P Kontraproduktív az egész.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2012.05.22. 15:20:45

@Mad Mind: @Mj: A fotózás tiltásának tényleg sok oka lehet, ezek között az állagmegóvás és a marketing a elsődleges szempontok.

Általában az is nagy dilemma, hogy az eredetit, vagy egy másolatot állítsanak ki a múzeumok. Mindkét verziónak megvan az előnye, hátránya. Én pl. nem szeretnék egy másolatot bámulni, mert tudom, hogy sohasem lehet tökéletes másolatot készíteni (főleg egy több ezer éves maradványról). Akkor inkább megveszem a prospektust, mert fotózni nem lehet úgysem. De itt az is számít, hogy fotósként nagyon jól tudom, mit és hogyan lehet/nem lehet lefotózni igényes, magas színvonalon. Az biztos, hogy egy kompakt géppel villogtatva sokkal rosszabb képet tudok készíteni a kiállítási tárgyakról, mint ami a prospektusokban látható.

A biztonsági szempont sem elhanyagolható: ma már több olyan esetet ismerünk, amikor a tolvajok előre felmérték a terepet fotók készítésével.

A fotózás tilthatják jogi okokból is: ma már komoly pénzt is lehet keresni egy-egy fotóval, így joggal szabályozza ily módon a tulajdonos a kérdést- Általában külön engedéllyel, meg némi felár kifizetésével hozzájárulnak a fotózáshoz. Csak megemlítem, hogy például a Sydney-i operaházat, az Eiffel-tornyot, a pécsi minaretet és dzsámit és még jó pár más műtárgyat, épületet sem szabad engedély nélkül, üzleti célra fotózni. Ugyanez vonatkozhat kisebb műtárgyakra is, hiszen azok is valakinek a tulajdonában vannak.

Tudom, ezek első pillantásra furcsa dolgok, de ha a tulajdonosok szemével nézzük a dolgot, mindjárt érthetőbbek lesznek. ;)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2012.05.22. 15:30:34

Ja, és még valamit: a múzeumban fotózni/nem fotózni probléma csak az elmúlt években került ennyire az előtérbe. Régebben, a filmes gépeknél szó sem volt ilyenről, hiszen az ember kétszer is meggondolta, mire "pazarolja" a drága filmet. Ma már viszont mindenki mindent le akar fotózni, hogy megmutassa (dicsekedjen!) a többieknek. Abba nem gondolnak bele, hogy az adott tárgyról már sok profi fotó is készült, amiket akár az interneten is meg lehet találni másodpercek alatt (tehát a legtöbb esetben nem igaz a "magamnak dokumentálok" érv), vagy sokkal jobb minőségben fillérekért meg lehet venni.

Ma már sokan profi fotósnak hiszik magukat, még egy mobillal is a kezükben, pedig a fényképészet komoly szakma, amit nem lehet helyettesíteni az automata mód használatával.
S, ha innen nézzük a problémát, rájövünk, hogy sok esetben jobban járunk, ha megvesszük a képeslapokat, prospektusokat az utazás során – ahogy azt az első hsz-omban is írtam.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.05.22. 16:59:34

Ha a vaku miatt nem lehet fotózni akkor a vakut tiltsák, ne a fényképező gépet.
Kamu szöveg a biztonság, meg a műemlék véd elem.

Nem tud valaki olyan szoftvert ami sok egymás után képről leveszi a mozgó dolgokat? Pl. nyomok 5 képet és eltünteti a turistákat. Régen volt róla egy cikk és online működött is de csak fizetősen.

+1 jó tanács. Annyi képet kell csinálni amennyi csak lehet mert utólag mindig vannak javítások vagy ötletek. Jól jön akkor ha ki van takarva egy részlet, de még is szeretnénk látni, vagy pont akkor szált el egy szösz és nem látszik a kis kijelzőn. Vagy eszünkbe jut hogy de jó lett volna panoráma képet készíteni de nincs hozzá elég felvétel, stb.

Persze ha mutogatjuk a képeinket csináljunk egy válogatást mert 25 kép per sec csak a filmeken utat jól :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.22. 17:01:57

@bestpixel:

Ezekkel én mind tisztában vagyok, ahogy azzal is, hogy a legtöbb őr "a szabály az szabály" alapon nem hagyja, hogy bárhogyan is fotózz, akár profi vagy, akár nem. Ha a szakdolgozatomhoz nem állnak rendelkezésre megfelelő minőségű felvételek, a prospektusukkal kitörölhetem a fenekem, és muszáj bizonyos részletekről felvételeket készítenem, akkor meg így jártam.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.05.22. 17:02:05

++1 És úgy készíteni képeket hogy közben egy picit lépünk jobbra vagy balra, a magasságot megtartva mert talán egyszer elérhető lesz a 3D :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.22. 17:04:23

@bestpixel:

Képeslapot és prospektust csak akkor veszek, ha támogatni akarom az adott templomot. Úgyhogy azzal, ha bunkó módon viselkednek velem és értelem nélkül tiltják az állványos fotózást is, pont az ellenkezőjét fogják elérni.

Nicholas Brix · http://penztmost.blog.hu/ 2012.05.22. 17:36:48

Jó kis tippek! Sajnos az emberek többsége mobilt használ mert csak arra telik, de ezeket az ötleteket szem előtt tartva telefonnal is készíthetők korrekt fotók.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2012.05.22. 22:42:28

@Mj: ha szakdolgozathoz (vagy egyéb hasonló kiadványhoz, műhöz) kellenek fotók, kérj hivatalos úton engedélyt! Biztosan megadják és akkor annyit fotózhatsz, amennyit akarsz!

Fentebb pont azt próbáltam leírni, hogy nem értelem nélkül tiltják a fotózást ezekben az esetekben. De nézd a helyzetet az ő szemükkel is: magánterületen van a kiállítás, egyértelműen ki van írva, hogy tilos fotózni, te meg ennek ellenére elkezdesz fotózni. Nos, akkor ki a hibás? Te mit tennél az ő helyükben?

Lehet itt elméleteket gyártani a szabályszegés okaira, de ennek semmi értelme. A törvények is azért vannak, hogy betartsuk azokat.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2012.05.22. 22:44:08

@Nicholas Brix: Már 20-25 000 Ft-ért lehet kapni kompakt gépeket, amik sokkal jobb képeket készítenek, mint bármelyik mobil. Ez nem ár, hanem igényesség kérdése.

Macskond 2012.05.22. 23:00:32

@bestpixel: Ezt a népszerű magyarázatot illetve a jelenséget én is ismerem. Ugyanakkor felhívom a figyelmedet hogy a fény teljesítménye a távolság (ha jól emlékszem) harmadik hatványával arányban csökken. Ugyanakkor ha olvasod épp azt tanácsolom hogy ilyen helyen dafke ne is akarjon valaki vakut használni, mert pont attól lesz rossz fényképe, inkább támasszon le, és fényképezzen hosszú záridővel. (amúgy pedig a telefon LED vakuja nem melegit semmit)

LAPE: kérdésére a választ már valaki beirta. Két éve ahogy a kommentelő (és én is) irja, _nyomatékkal_ fent hagyatják a fényképezőket a buszon.

Valaki felvetette, hogy "mi baja lesz a piramisnak a vakutól" ?
:-D Voltam bent, végig fényképeztem (amugy ott sem szabad naná) viszont aki még nem volt annak elmondom hogy fülledt melegen kivül gyakorlatilag _semmi_ sincs a nagy piramisok sirkamrájában, max egy félig törött szarkofág. Nincs a piramisban hielogrifa! Tehát aki ilyesmire számit az ne menjen be drágáért. (mondjuk néhány idióta már nekem is túlzás volt, mert úgy fényképezte magát hogy befeküdt a piramisban a kriptába... Azért ilyet már nem kéne)
Aki szép díszes sírt akar látni, az tényleg a királyok völgyébe kell menjen, mert ezek ott vannak. Történetesen azokról el is hiszem hogy napi több ezer vakuzástól fakulni kezdenének. Tehát jogos hogy védjék. (emlékeztetőül én nem vakuzok)
Ugyanakkor hozzám hasonló fanatikus "csakazértisfényképezőknek" elmondom a tutit hogy lehet mégis ott is fényképezni. (utólag már okos vagyok) Alapvetően egyszerű. A csoport végére kell maradni, és megkenni az átlagon felül a "burnuszost". Létezik az a pénz amiért félrenéznek pár percig. 200-300 GBP már megteszi. A többi helyen 1-5 euro a tarifa.
Az egyiptom múzeumban a Tutanhamon maszk fényképezése lehet kihivás mert az szénné volt kamerázva/őrözve. Viszont úgy tudom a forradalom alatt nyoma veszett, igy azt eredetiben nehéz lesz mostanában megnézni. Tovább menve ha valaki a Tutanhamon kincsekről valamit meg is szeretne tudni, akkor a Tutanhamon utazó kiállitást kell megnézni, ugyanis az Egyiptom múzeumban ugyan ki van (volt) állítva, de a hazai 60-as évek szinvonalát sem éri el a kiállítás. Nagyon sokat számitott az eredetiben nézésben hogy előtte láttam itthon a TUT kiállítást másolatban. (fentiekből következik hogy a Királyok völgyében a Tut kripta kihagyható mert az is üres! Alapból egy belépővel 3 sírt lehet megnézni.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.23. 01:00:58

@bestpixel:

Nem szeretnék jogelméleti vitákba bocsátkozni, mivel ez már nem tartozik a tárgyhoz - a törvényeknek is értelmük van, nem pedig a "szabály az szabály" elv miatt tartjuk be őket, mint a 3 éves kisgyerek -, illetve a szakdolgozat képanyagának összegyűjtése sem aktuális már. Egyrészt teljesen érthető az esetek többségében a vakuzás tiltása, de ha valaki körültekintően állvánnyal megy be, ugyan mi a fenének nem készíthet képeket pénzért, ha azokkal egyáltalán nem árt a műemlékeknek? És még hasznot is húzna belőle a fenntartó, akár nagyobbat is, mint a prospektusokból, amiket ki is kell nyomtatni. (Egyébként a kiállítás más kategória, mint egy egyszerű, vaku nélkül általában fotózható templombelső, amit csak a nagyon háklisok szoktak külön tiltani.)

Mad Mind 2012.05.23. 07:48:45

@bestpixel:
Egy épület fényképezését tiltani legalább olyan baromság, mint esernyővel zuhanyozni. Manapság a jogi hülyeségek ölnek meg mindent. Ha valaki felépített egy épületet a 900-as években, örült ha mindenhol látható volt az épülete, most meg mindenki ebből is pénzt akar szerezni. Ha olyan az épület, pl. a Sydney Opera, akkor eltartja magát a felesleges sarc nélkül is. Ha mégsem, akkor a fényképezési sarc sem segít.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2012.05.23. 09:59:58

@bestpixel: "Lehet itt elméleteket gyártani a szabályszegés okaira, de ennek semmi értelme. A törvények is azért vannak, hogy betartsuk azokat"

Ezzel a szöveggel nagyon de nagyon sok embert öltek meg már "törvényesen".

Illetve tipikus hivatalnok szöveg amikor szar törvényekkel irreális dolgokat követelnek az embereken.
A törvények az emberekért vannak, nem úgy önmagukban a betartásukért.

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2012.05.23. 14:00:37

@Macskond: mi az amit nem lehet Egyiptomban elérni egy kis plusz pénz fizetésével? ;)

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2012.05.23. 14:36:06

a vitához hozzászólva: én sem szeretem a hülye szabályokat, a felesleges tilalmakat. Ugyanakkor nem gondolom, hogy ezt a kérdést úgy lehet megoldani, hogy csakazértis fényképezel, és/vagy jól összeveszel a biztonsági őrrel. Ő ugyanis csak végrehajt, a szabályokat nem ő hozza.

Macskond 2012.05.23. 23:45:32

@DonnaQ: Most nézem milyen "hülyeséget" írtam. 200-300 EGP és természetesen nem GBP amit írni akartam. Azért nagyon nem mindegy.
Az épület fényképezés tiltása olyan mérets baromségnak tünt számomra amikor olvastam róla (pl az Atomiumot fényképezőket szivatják ilyesmivel) hogy elsőre el sem hittem hogy ilyen létezhet. Pedig de.
Jól írja itt fentebb a kollega hogy igenis harcolni kell az önmagukért létező törvényekért illetve azért hogy ne legyen tendencia hogy mereven a törvény betűjét kérik számon, az értelme helyett.
Azt gondolom hogy ezek az archaikus szerzői jogi törvények erősen megérettek a forradalom szerű megváltoztatásra.
Olyasmire gondolok mint ami a gyógyszer ipar szabadalmaival történt, hogy az is kapott egy ésszerű szabályozást. Pedig ha valami az is iszonyat nagy pénzes biznisz. Mégis sikerült nemzetközileg úgy szabályozni hogy új hatóanygaot csak egy teljesen racionális kb 5 éves ideig védenek csak utána pedig kötelezően nyilvános lesz. Igy lesznek generikus készítmények, és ettől lesz a gyógyszer gyártásában valamennyi verseny. Különben fizethetnénk most is 10eFt-ot egy doboz aspirinért mert nyilván szabadalmi alapon csak egy gyártó gyárthatná a világon.
Az épület tervének védelmét még értem. De az épült ilyen fajta védelme egy blődség, mert az már egy termék.
Pl egy zenére legyen védettség amig él a szerző. Nade a halála után még 70 évig ??? Mire fel?

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2012.05.24. 14:49:08

@Macskond: gondolom egyfajta "örökség" a zenei mű is - ha Te létrehozol egy vállalatot, akkor nyilván szeretnéd, ha a gyerekedé lenne a halálod után, nem? Ez szerintem ugyanaz - pl az Unicum receptje soha nem lesz nyilvános közkincs.... az is egy szellemi termék, meg a "Let It Be" is :-)

Macskond 2012.05.24. 23:53:50

@DonnaQ: Nem összehasonlítható a kettő.
Egy vállalat önmagában nem érték ha nem foglalkoznak vele. De visszafordítva a példádat, ha valaki egyszer nyitott egy ABC-t akkor hogy nézne már ki ha senki nem nyithatna egy másikat ?
Egy zenével, képpel valaki foglalkozott x órát, befektetett n+1 napot. Ezért járhat egy _racionális_ fizetség, nem vitatom, de hogy aztán egész életében meg utána még 70 évig az unokái is ebből akarjanak megélni, igenis vitatom.

blackwatch 2012.05.30. 19:58:08

Főleg angliai, európai tapasztalataim vannak. Eddig három helyen tiltották a fotózást. A nottinghami kastély múzeumában, az edinburghi kastélyban a koronázási jelvények termében és a perthi Scone Palace-ban. Minden más helyen, kastélyokban, katedrálisokban, segítőkész személyzettel találkoztam. Volt olyan hely, ahol a teremőr szólt, hogy délután 3-4 között menjek vissza, mert fantasztikusak az ablakok fényjátékai és még új belépőt sem kellett vennem. Belgiumban, Franciaországban hasonló élményeim voltak. Ahol lehet állványt használok, ahol nem, és nem tiltják, a vakut.

jimmy49h 2012.05.30. 21:20:55

Az olaszoknál a Colosseumban nem engedték az állványt. Nem engedtek filmezni, fotózni a Vatikáni Múzeumban,a Sixtusi kápolnában. Valamint a Szentpéter bazilikában,az aranyszobában. Ugyanúgy tiltott volt a filmezés Monte Carló-ban a bazilikában Grace Kelly sírjánál. Itt különben mázlim volt,mert gyerekek zajongtak a templomban és így az őr kirohant figyelmeztetni őket. Miközben én tudtam felvételt csinálni a sírjáról. Születési neve (Gratia Patricia)van a sírján,így a látogatók nagy része nem is tudja h Grace Kelly sírja.

jimmy49h 2012.05.30. 21:26:57

A horizont meg ne egyenes,hanem horizontális,azaz vízszintes legyen. A ferde egyenes is egyenes.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása