Szoba kiadó: jellemző hibák

A tavasz-nyár közeledtével újra fellendül a magánházak, apartmanok kiadása-bérlése. Én szeretem az efféle megoldást nyárra, ugyanakkor kezdő, és nem eléggé körültekintő utazók gyakran találkozhatnak nem várt problémákkal. A ház- és apartmantulajdonosok által elkövetett főbb hibák következnek itt, remélem ők is olvassák...

Túl sok férőhely: A tulajok igyekeznek maximálisan kihasználni a rendelkezésre álló teret, és minden szobába annyi ágyat tesznek, amennyi csak befér. Elfelejtik azonban, hogy x ágyhoz x ember ruháját is el kell helyezni, az étkezőben ennek az x embernek le kell ülnie, kell elegendő tányér, evőeszköz és pohár (ennek minimum mennyisége 1,5x), az x ember reggel egyszerre akar mosakodni, tisztálkodni, a bojlerből pedig annyi melegvizet kell nyerni, hogy x ember esténként le tudjon zuhanyozni. Érdemes ezekkel is számolni, csak aztán meghirdetni a házat x férőhelyesként.

Nem működő konyhai felszerelés: A magánházak, apartmanok egyik előnye, hogy lehet főzni (nem kötelező). Aki viszont apartmant biztosít, az ne érkezéskor szembesítse az utazót, hogy a négyplatnis tűzhelyen csak egy platni működik, hogy a sütő nem süt, és mikrosütő ugyan van, de mikrózható edény nincs. Aki konyhával rendelkező szálláshelyet választ, az valószínűleg főzni is szeretne! Leggyakoribb érv: mi nem próbáltuk ki, az előzőek nem szóltak - az ilyet időben le kell ellenőrizni!

Életlen kés, rossz dugóhúzó, kevés edény: Tipikus konyhafelszereltségi hibák. Részemről kenyérvágó kést és dugóhúzót viszek, nincs annál bosszantóbb, amikor reggelinél nem tudom felszetelni a kenyeret, esti borozásnál pedig beletörik a dugó az üvegbe. Az edények méretét és számát már érkezéskor felmérem, és azonnal szólok, hogy mire van még szükségem. Nem, nem elég egy virslifőző lábos a 6 tagú családnak, egy hússütő serpernyő a 12 fős baráti társaságnak. Legyen annyi edény, hogy alapvető, egyszerű ételeket az adott létszámra meg lehessen főzni. Nyilván senki nem akar hatfogásos ünnepi menüt rittyenteni, de könyörgöm, egy milánói makaróni már ne ütközzön nehézségekbe!

Leharcolt bútorok: a magyar kiadó magánházak nagy részének általános hibája, hogy a berendezés tulajdonos megunt, leharcolt, kicserélt bútorai közül kerül ki. Nyilván ez egy olcsó szálláslehetőség, nem kívánom, hogy drága bútorokkal rendezzék be a házat, de talán a gyerekszobaszekrény matricáit azért el lehetne tüntetni, a lyukas kárpitot esetleg megjavíttatni, az ágyon aludni kell, így jó, ha nem akar leszakadni minden pillanatban.

Nincs a településen bolt/étterem: Ez természeten nem a házigazda hibája, de ha nem szól előre, akkor már őt fogják hibáztatni. Erre ugyanis fel lehet előre készülni - míg ha első reggel szembesül a család azzal, hogy nem tud kiflit venni reggelire, akkor rossz szájíze lesz az egész pihenésnek.

Bababarát: Elsőként tisztázzuk: a bababarát szálláshely nem az, ahol a háziak szeretik a gyerekeket. Másodszor: egy háromszintes, lezárhatatlan lépcsőkkel rendelkező ház sosem lesz bababarát. Bababarát az, ahol a csúszó-mászó-totyogó gyereknek is biztonságos a közlekedés (éles sarkok levédve, konnektorok bedugva), ahol tudnak adni babakádat (max 1 000 HUF beruházás), ahol lehet a kertben játszani. Ezek természetesen csak a minimális igények, ezt lehet tovább fokozni babaággyal, etetőszékkel, játszósarokkal, gyerek-evőeszközzel...

Piszkos kert, zajos szomszédok: A magánházak másik előnye, hogy ki lehet ülni a kertbe pihenni. Már ha a kert alkalmas rá. Ha éppen a ház másik felét építik, és sóderhamokat kell kerülgetni, megy a betonkeverő, gazos a fű - nos akkor a pihenésnek is annyi. A szomszédokról természetesen senki sem tehet, de érdemes tisztázni, hogy a a jövő héten érkező kisgyermekes család nem szeretné, ha a kertben fogyasztott uzsonnájukat lepermetezné a szomszéd szőlősgazda, ha pedig előre tudjuk, hogy az ácsok reggel nyolckor kezdenek fűrészelni, akkor ezt legalábbis érkezés előtt jelezni kell a vendégnek.

Több társaság összetelepítése: Ismét egy, a bevételmaximálizálás céljából elkövetett jellemző hiba, amikor a 12 férőhelyes házba összeraknak egy 10 fős, borkóstolóra érkező huszonéves csapatot, meg egy 40 év körüli, túrázni készülő házaspárt. Már az első este konfliktus lesz belőle, és ez a következő reggel folytatódni fog. A fiatalok  nem tudnak nyugodtan szórakozni, a házaspár nem tud pihenni. Eredmény: mindenki elégedetlenül távozik. Ha egy nagyobb házat kibérel egy társaság, akkor ne kelljen mással osztozniuk!

Biztos lehet még tovább sorolni a problémákat: kommentekben lehet folytatni, én ezekkel szembesültem eddig. Volt azonban nagyon kellemes szállásom, nagyon kedves szállásadóval, ahol a fenti hibák egyike jelent meg. Szóval van jó példa is!

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr962785357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása