Top 10 Spa

Kezdjük az elején: mi is az a spa? Ha magyar szót keresünk, akkor talán a gyógyfürdő áll a legközelebb hozzá - ennek a szónak hallatán sokunknak meleg kénszagú vízben ücsörgő rózsás úszósapkás öregasszonyok képe jelenik meg. A spa ennél sokkal több: olyan "objektum" ahol (gyógy)vízzel végeznek különböző kezeléseket, melyek eredményeképpen az azt elszenvedő megszépül, megfiatalodik és talán meg is gyógyul. Egy jó spa többféle masszázst kínál, van szauna, pezsgőfürdő, arc- és bőrkezelések, sókamra, aromaterápia, sőt komplett kozmetika és fodrászat is - de még hosszasan sorolhatnám. Természetesen a jó gyógy- vagy termálvíz értékesebbé teszi a helyet, de sokszor a gyógyhatású vizet messziről, sókivonat formájában hozzák, és a helyszínen "adagolják" a vízhez.

A szó eredetére kétféle magyarázat is van. Az egyik, hogy a belga Spa város után kapta minden gyógyfürdő ezt a nevet. Spa már a rómaiak alatt is ismert volt gyógyhatású vizeiről. A másik népszerű nézet szerint ez egy betűszó, és a latin "Salus Per Aquam” vagy "Sanitas Per Aquam" mondásból ered, melynek jelentése kb: egészség a víz által. Az igazság az, hogy ilyenfajta betűszavak a 20. század előtt nem keletkeztek, és korábban sehol sem találtak ilyesfajta magyarázatot a spa szóra. Valószínű, a spa népszerűségének növekedésével a már meglévő és használt kifejezésre keresett valaki jó "szlogent" és így kerülhetett be a köztudatba a latin szöveg.

Most, hogy az alapokkal mindenki tisztában van, íme 10 spa vagy gyógyfürdő, ahogy tetszik. A világ minden tájáról, szigorúan szubjektíven válogatva, szépek és jók, és mindegyikben van valami amitől igazán "helyi" lesz. Így válik a spa-látogatás a helyi kulturális ismerkedéssé.

Bedford, Pennsylvania, USA: A bedfordi források titkát több mint 200 évvel ezelőtt súgták meg az őslakos indiánok Dr John Andersonnak, aki 1796-ban 900 hektárnyi földet vásárolt, sátrakat állított fel, majd szállodát épített az ide zarándokló, gyógyulni és megfiatalodni vágyó utazóknak. A szálloda, melyet ma Omni Bedford Springs Resort néven ismerünk, hamar népszerűvé vált - vendégei között volt már 10 amerikai elnök is. Az eredetileg ismert hét forrás mellett napjainkra egy nyolcadikat is felfedeztek. A spa saját kozmetikai termékcsaládja elkészítéséhez a forrásvíz mellett a környék erdeinek növényeit is felhasználja. A szálloda két óra autóútra található Washington DC-től, a világszínvonalú Springs Eternal Spa mellett golfpályája, úszómedencéje, kiváló étterme várja az utazókat.



Galiano Island, British Columbia, Kanada: A sziget legszélesebb pontja alig 10 km - és, mint mindenhol Kanada csendes-óceáni partvidékén, itt is minden a természet szépségéről szól. Douglas-fenyők és fókák köszöntik a túrázókat a csendes, kagylóhéjakkal borított tengerpartokon. Főszerepben a tengervíz: tengerre néző szobák, étterem és természetesen a spa is az óceán erejét és gyógyító képességét használja. A Galiano Oceanfront Inn szálloda Madrona del Mar elnevezésű spa-létesítményében akár tömény sós vízben is lebeghetünk (állítólag kiváló álmatlanság ellen, stresszoldásra, reumára és asztmára is). A vasban, vitaminokban és ásványi sókban gazdag tengeri hínár szinte minden gyógykészítményben megjelenik, de bátran használják a természet egyéb adományait: áfonyát, agyagot, mindenféle gyógynövényt. A sziget és a gyönyörű, tengerparti szálloda egy óra hajóútra található Vancouvertől (csak komppal közelíthető meg).


Ischia, Olaszország: Egy korábbi szigetes posztban már írtam Ischiáról. A Tirrén-tengerben található sziget vulkáni eredetű. A Nápolyi-öböl északi részén, Nápolytól 30 km-re található. A 80C-os gyógyvizet még az ókori görögök fedezték fel, az első fürdőt pedig a rómaiak létesítették. A modern kor számára Marie Curie fedezte fel újra a helyet. Habár a legtöbb látogató a sziget barlangjaiból kinyert iszapfürdőt élvezi legjobban, itt az ókorban is használt kezelésektől a legmodernebb módszerekig minden elérhető. Az ötcsillagos Albergo della Regina Isabella a legfelsőbb körökben is népszerű: volt már koronás vendége is, de nyaralt itt Richard Burton, Elisabeth Taylor, Charlie Chaplin, Clark Gable, William Holden, Maria Callas és Alberto Sordi is. A 128 szoba és lakosztály mindegyike ennek megfelelően berendezett: a legjobb minőségű bútorok, a legmodernebb felszerelés.



Isztambul, Törökország: a Four Seasons ezúttal egy 19. századi palotát alakított át szállodává. A spa törökfürdőt, ún. hamamot idéz, ezzel is hódolva a keleti kultúrának. A három részre bontott fürdőben (egy férfi, egy női és egy koedukált rész) a török fürdőzés hagyományait követik - eltekintve természetesen a koedukált fürdőtől, hiszen ilyen eddig Isztambulban nem létezett. 2100 négyzetméteren 10 masszázsszoba, szauna, gőzfürdő, belső, márványoszlopokkal körülvett, természetes megvilágítású úszómedence található. A szállodában 170 tágas, kényelmes szoba van - ezek egy részéből a Boszporusz vizében is gyönyörködhetünk.



Machu Picchu, Peru: Az Inkaterra Machu Picchu Pueblo Hotel a világ egyik legismertebb ókori városa mellett, közel öthektáros területen, az esőerdőben található. Az ökohotel szobáit és villáit helyi építőanyagokból építették, inka kézművesek által készített bútorokkal rendezték be. Saját terasz, apró, privát medencék, kandallók teszik hangulatossá a szobákat. Az UNU Spa az inkák kincsét, a kokacserjét használja. Míg ennek alkaloidja a nyugati világban kábítószerként ismert, addig az Andok indián kultúrái számtalan betegséget gyógyítanak vele. Itt természetesen ez utóbbi módszerrel lehet megismerkedni.


Montego Bay, Jamaika: A sziget népszerű, északi részén található szállodakomplexumot brit elegancia jellemzi. A Half Moon Resortban a vendégek között nem ritka a koronás fő, de a Kennedy család is szívesen pihente itt ki a fárasztó politikai életet. A hagyományos szobák és lakosztályok mellett elegáns, 4-7 hálószobás villák is foglalhatóak, utóbbik saját komornyikkal természetesen. A több mint hatezer négyzetméteres, Fern-Tree Spa 2 éve nyitotta meg kapuit. A gyönyörű kertben  a masszázsszobák mellett úszómedence, kisebb eldugott, privát merülőmedencék találhatóak. A spa saját kozmetikumaiban a helyben termesztett gyógynövények mellett kávé, rum és kókusz is megtalálható. A kezeléseket a Karib-tenger fölé épített masszázsszobákban élvezhetjük.



Riviera Maya, Mexikó: Az ország népszerű karibi részén, Cancun tömegturizmusától éppen elegendő távolságra található a Mandarin Oriental Riviera Maya. A 128 szobás szálloda 30 perc autóútra található a cancuni repülőtértől. Szobái egy- és kétszintes épületekben találhatóak, mindegyik saját terasszal rendelkezik. A spa a maja indiánok tudását és inspirációját használja - nem csupán a gyógynövények és kezelések módjában, de a berendezésben is az őslakosok hagyományait követik. 2000 négyzetméteren 11 masszázsszoba, egy úszómedence és egy hamam is található.


Sedona, Arizona, USA: Sedona vörös sziklái és a gyönyörű Oak Creek Canyon népszerű úti célok. Az ezotériában hívők szerint a területen energiavonalak találkoznak, ezen hitre pedig az ősi indián kultúrák hagyományai is erősítenek. Ezért aztán a Mii Amo Spa szolgáltatásait azok vegyék igénybe, akik hisznek a gyógyító kristályokban és más hasonló ezoterikus dolgokban. A spa (és 16 vendégszobája)a Boynton Canyon vörös kőtömbjei között, az őslakos indiánok szent, gyógyításra használt helyén található. A kezeléseket végzőket a helyi indián törzsfőnök áldotta meg!


Tembok, Bali: Az indonéz sziget északi, turisták által kevésbé látogatott részén található a Spa Village Resort Tembok Bali. A hagyományos spa kezelések mellett balinéz táncórák, éjszakai horgászat újhold idején, kézműveskedés is színezi a lehetséges programot. A kezelésekhez alkalmazott kozmetikumokat kizárólag helyi gyümölcsökből és fűszerekből készítik - minden egyes alkalommal frissen. Citromfű, kókuszolaj, hibiszkusz, papaja, pálmalevél és még számtalan más egzotikus dolog kerül itt az ember bőrére-hajára - de csak miután lábát fekete vulkáni homokba dugva megszabadult a rossz energiáktól. A 31 szobás kis szálloda a nászutasok kedvence. A romantikára vágyókat tágas, erkélyes szobák várják, ahol a modern kényelmet a balinéz kultúrával ötvözték - igen sikeresen.



Udaipur, India: Spa szempontból India = ajurvéda. Az ajurvéda a tradicionális indiai gyógyítás, melynek hagyományai többezer évesek. Szigorú rendszerében egy spa kezelés két-három hétig is eltarthat. Ennek tökéletes ellentétét találjuk a Taj Lake Palace hotelben. A Taj Mahal-szerű volt királyi rezidencia a Pichola-tó szigetén található. A tóban tükröződő fehér márvány épület sokak számára vágyott úti cél - akár egy éjszakára csak. A mai vendégek itt továbbra is királynak érzhetik magukat: a kiszolgálást minden tekintetben tökéletes, a szobákban nehéz selymek, faragott fabútorok, színes falak varázsolják el az utazókat. Az ajurvéda hatása és elveit a Jiva Spa kezeléseiben és kozmetikumaiban is visszatükröződik, de a felhasználás kevésbé szigorú. Akárcsak az indiai konyha, az indiai spa is szereti a sokszínű fűszereket - egy arcpakolás során akár 22 különböző fűszernövény is felkerülhet a bőrre.

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr992091820

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Z. Karvalics László - GENIUS LOCI 2010.11.23. 09:02:57

 A pusztítást az osztrogótok kezdték, még 537-ben, Róma ostromakor, amikor lerombolták a vízvezetéket, hogy térdre kényszerítsék a város védőit. A pompás fürdő, amely egyidejűleg ezerhatszáz vendéget tudott fogadni, ahol egyetlen nap alatt tíz ton...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása