Vojázs

Új világörökségek: Sarazm, Tadzsikisztán

2010. november 19. 10:40 DonnaQ

Sarazm jelentése: ahol a Föld kezdődik. Ennek megfelelően ez a közép-ázsiai terület már igen korán, időszámításunk előtt 4 000 évvel lakott volt. A feltárt romok alapján nagyjából ezer évig volt ez lakott terület, központja Közép-Ázsia legősibb települése lehetett. A nomád állattenyésztésre alkalmas hegyvidék és az öntözéses földművelésre kiváló hatalmas völgy között létrehozott város egyúttal kereskedelmi központ is lett. Közép-Ázsia és Türmenisztán javai innen indultak az Iráni-fennsík, az Indus-völgye és Indiai-óceán felé, az onnan érkező áruk pedig itt cseréltek gazdát. A kereskedés természetesen a kultúrák és vallások találkozását, keveredését is eredményezte.

Sarazm romjai között megismerhető a korai városi kultúra, a nomád állattartás, a földművelés és a bronzkori kézművesség is. A város hosszú ideig élt kiválóan a kereskedésből. Az ide érkező áruk hatalmas földrajzi távolságokat tettek meg, és így Sarazm léte bizonyíték arra, hogy ebben a korban már létezett ilyen jellegű árumozgás.

 

A bejegyzés trackback címe:

http://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr232303103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.