10 + 4 népszerűtlen nemzeti park

Az Egyesült Államok egyik nagy vonzereje természeti látványosságaiban rejlik. Az USA területén mintegy 58 nemzeti park van, de a teljes - országos szinten- védett vagy kiemelt látványosságok száma 392. Ide tartoznak még védett partszakaszok, pihenőterületek, rezervátumok, látványos útszakaszok is. És akkor még nem esett szó arról a nagyjából 6000 parkról, melyeket nem országos, hanem tagállami szinten védenek.

Néhány (vagy sok) nemzeti park meglátogatása az amerikai turistautak kihagyhatatlan programja. Ezek a parkok amerikai módra jól szervezettek : egyértelmű feliratok, egyszerű térképek segítik a tájékozódást, a látnivalók felfedezését. A legnépszerűbb nemzeti parkokban azonban gyakran elveszik a természetközeli élmény - a sok turista éppen a park legfőbb erényét tünteti el. Aki kevesebb turistára, és több nyugalomra vágyik, annak érdemes az USA legnépszerűtlenebb parkjai közül válogatni. Ezek ugyanis természeti szépségben nem maradnak el népszerűbb társaiktól, csupán - kissé vagy egészen -, de kiesnek a főbb csapásirányokból.

A legeslegnépszerűtlenebb park az alaszkai Kobuk Valley2007-ben mindössze 847 látogatója volt. (Csak egy rövid összehasonlítás -az USA legnépszerűbb nemzeti parkját, a Great Smoky Mountains-t évente 9,4 millió turista látogatja!) A sarkkörön belül található, gyalogosan, kutyaszánnal vagy hómobillal lehet megközelíteni, nincsenek kijelölt turistaútvonalai, de vannak rénszarvasai, hatalmas homokdűnéi - ahol nyáron akár 37C is lehet; ez pedig nem mindennapi a sarkkörön belül.

Maradunk még Alaszkában, a népszerűtlenségi lista második helyezettje is ebben az államban található. A Lake Clark évente kb 5000 látogatót fogad, pedig itt minden megtalálható, amit kell egy nemzeti parkba: tavak, erdők, működő vulkánok, gleccserek, hegyek, vízesések, tundra - a park nincs messze Anchorage-tól, de csak légi úton közelíthető meg. Területe több mint 16 000 négyztekilométer - napi 14 látogatóval számolva azt jelenti, hogy minden egyes turistára 1 142 négyzetkilométernyi érintetlen természet jut. Nem is rossz....

Végre egy klassz tengerpart következik! A képek alapján azt kellene gondolnunk, hogy itt biztos tömegek vannak- de nem. Pedig a három szigetből álló National Park of American Samoa ingyenesen látogatható. Egyik előnye ez, a másik, hogy bálnákat, repülőkutyákat is lehet látni (és akkor még igen keveset említettem a gazdag állatvilágból). Hátránya, hogy Los Angelestől nagyjából 10 óra repülőút - ha sikerül közvetlen járatra foglalni.

És akkor vissza Alaszkába, a sarkkör kapujához: Gates of the Arctic National Park. A nagyjából Svájc méretű nemzeti parkot 2007-ben mindössze 10 942 turista kereste fel. A gyönyörű tájat a jég és az erózió formálta évmilliókon keresztül: tavak, folyók, hegyek, völgyek  várják a látogatókat. A készülő fényképekbe itt inkább egy rénszarvas fog belesétálni, mint egy bamba turista.


És most Michigan jön, egészen pontosan a Nagy-tóban található Isle Royale. A Nagy-tavak legnagyobbikának legnagyobb szigete közelebb található a kanadai partokhoz, mint az amerikaihoz. Hidroplánnal vagy hajóval közelíthető meg. A természeti szépségek mellett érdekessége, hogy ezen a helyen együtt él a farkas és a jávorszarvas, de medve nincsen. Úgyhogy aki a tömeget (vagy a medvéket) nem szereti, az nyugodtan töltsön itt el egy hétvégét.

A lista hatodik helyén a Washington állambeli North Cascades National Park található. (Washinton állam nem keverendő össze az USA fővárosával, Washington DC-vel - előbbi az ország északnyugati csücskében, a Csendes-óceán partján és a kanadai határnál található.) Medvék, jávorszarvasok, pumák és több mint 300 gleccser -aki ennél is többet akar látni egy parkon belül, annak bizony Alaszkáig kell utaznia. A túrázás szerelmeseinek egyik kedvence: 600 km jelzett turistaút található itt.


Florida államban, Key Westtől nagyjából 100 km-re nyugatra található a Dry Tortugas2009-ben mindössze 52 000 turista tekintette meg a floridai szigetvilág egyik nagyszerű látványosságát, ezzel a 7. a népszerűtlenségi listán.  A Dry Tortugas hét szigetből áll,  a népszerűtlenség egyik oka természetesen a közlekedés nehézsége: csak hajóval vagy hidroplánnal érhető el. Ugyanakkkor gazdag természeti szépségekben, a számtalan itt költő madárfaj és sokszínű tengeri élővilág megéri a kitérőt. De lehet itt elsüllyedt kalózhajók körül búvárkodni, megtekinthető a Egyesült Államok védelmére épített (és soha be nem fejezett) Jefferson-erőd. És ami még fontos: a szigetek körüli tengert a közelmúlt olajkatasztrófái nem érintették!

Világért sem szeretném unalmassá tenni a posztot, de a ismét visszatérünk Alaszkába. A Wrangell- St Elias National Park and Preserve az ország legnagyobb nemzeti parkja, egyúttal a nyolcadik legkevésbé látogatott. Itt csak gleccserek és hegyek találhatóak  tömegesen - egy látogatóra átlagosan 320 négyzetkilométer jut: ez több, mint Málta alapterülete.


Nevada turistalátványosságai között mindenki Las Vegast említi az első helyen - senki sem gondol a Great Basin nemzeti parkra - talán ezért látogatják oly kevesen? Az állam északkeleti részén található park teljes ellentéte Las Vegas csillogásának: itt nincsen semmi civilizáció, így az éjszaka teljesen sötét - kiváló helyszín csillagászati megfigyelésekre. A terület vízrendszere, geológiai története és élővilága is különös rendszert alkot. A Wheeler Peak árnyékában található medence megéri a kitérőt.

És hát újra Alaszka, azúttal a Katmai Nemzeti Park, ahol a veszélyt kedvelők 14 működő vulkán  és a világ legnagyobb medvepopulációja között túrázhatnak. Az állam déli részén található park 2007-ben 82 634 látogatót fogadott. Van még hely többeknek is.

Elismerem - a fentiek közül sok nehezen látogatható. Inkább nagyobb, mint kisebb kitérő. Akik végigolvastak, azoknak bónuszként íme négy tömegturizmustól mentes nemzeti park, melyek egyszerűbben beilleszthetők a hagyományos útitervbe.

Black Canyon of the Gunnison, Colorado: gyakran nevezik mini-Grand Canyonnak, még ha ez önmagában véve ellentmondás is. A Black Canyon szűk, meredek és mély. Itt fedezték fel bolygónk egyik legrégibb (közel 2 milliárd éves) kőzetét.  A 85 km hosszú kanyon legmélyebb pontja 830 méter, legkeskenyebb pontján 335 méter széles. Habár a park a sziklamászók és a vadvízi kajakosok kedvelt területe, "hétköznapi" turisták is bátran nekiindulhatnak. Kevésbé edzett túrázók is könnyen elérhetik a folyót, és még aznap vissza is sétálhatnak a kanyon tetejére, szállásukra. Akik pedig a lehető legkevesebbet szeretnének gyalogolni, azok az East Portal Roadon autóval is leereszkedhetnek - csak ne feledjék, hogy a 16%-os lejtőn/emelkedőn egymást követik a hajtűkanyarok.


Great Sand Dunes National Park, Colorado: Meglepő és váratlan látvány a 78 négyzetkilométernyi homokdűne  - különösen a havas hegycsúcsokkal a háttérben. Itt nincsenek kijelölt túraútvonalak, ha az időszaki vízfolyásban éppen van víz, akkor bármerre is megyünk, jópár sáros kiskölyökkel találhatjuk szembe magunkat. Aki kedveli az efféle sportokat, az kipróbálhatja a síelést, homokdeszkázást, szánkózást. Május és szeptember között vezetett túrákon lehet résztvenni, a szabadtéri színpadon pedig előadásokat rendeznek.



Lassen Volcanic, Kalifornia: 4,5 óra autóút San Franciscótól, és egy másik bolygóra érkezünk. A hagyományos nemzeti parki elemek (vízesések, sétautak) mellett itt sokkal izgalmasabb, sáros, bugyborékoló medencék, vulkáni gázokat eregető lyukak találhatóak. A tiszta hegyi levegő helyett záptojásszagű bűzt kapunk - talán ez lehet az oka a park népszerűtlenségének? Aki kifejezetten rajong a vulkáni tevékenységekért, az ne hagyja ki a Bumpass Hell megmászását, itt ugyanis kifejezetten sok gőzölgő tavacska és bugyborékoló sárdagonya található.



Guadalupe Mountains, Texas: Itt található az állam legmagasabb pontja, és ebben a hegységben lehet a legjobban megfigyelni Texas évszakainak változását. Tavasszal virágba borulnak a rétek, ősszel megjelennek a lángoló színek, de nyomon követhetők a sivatagi növényvilág változásai is. Nagyjából 140 km túraútvonal várja a kirándulókat, akik október végén a McKittrick Canyonban az egyik legszebb őszi tájat láthatják.


Aki bármelyik nemzeti parkhoz kedvet kapott, az további információt a National Park Service weboldalán találhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr202275332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása