Vojázs

Különleges szállodák - 23. rész: hazai viszonyok

2010. október 26. 06:33 DonnaQ

Nem mindennapi szállodákat felvonultató népszerű sorozatom kicsit pihent - egyrészt az útinapló és a világörökséges széria bevezetése miatt küldtem átmeneti pihenőre, másrészt ihlet- és témahiány is fellépett. Most viszont újra itt, és ezúttal a kis hazánkban fellelhető formabontó szálláshelyek bemutatásának szentelném ezt a posztot.

Fára épített hoteleket már láthattatok itt, szégyenszemre akkor a magyar példa kimaradt. Pedig az Öt Égtáj egy igényes és szép példája ennek a szállodatípusnak. A lombfalu a Börzsönyben található, 8 faház és egy közösségi tér bújik meg a fák koronájában. Ezeket 750 m hosszú hídrendszer köti össze. A szerkezet építésekor nagy figyelmet fordítottak a természet megóvására - a fákat nem csavarozták, nem szögelték, egy speciális szorítórendszer tartja a magasban. A területet megközelíteni csak gyalogosan lehet. Az energiát környezetbarát, alternatív forrásokból nyerik, csak a környezetben elbomló, vagy újrahasznosítható termékeket használnak. A tisztálkodáshoz szükséges vizet esővízből nyerik, és bio-vécéket működtetnek.

Szintén volt már szó szállodává alakított templomokról, paplakokról és kolostorokról - de azt kevesen tudják, hogy aki itthon szeretne egy ilyen sprituális élményben részesülni, annak Majkra kell utaznia. Az egykori kamalduli remeteség barokk épületegyüttesében nyaranta lehetőség van a néma szerzetesek hálóhelyét kipróbálni. Semmi extra luxus, csak a legszükségesebb felszerelés!

 

 

Kastélyszálloda van jó sok az országban (aki nem hiszi, járjon utána), az ozorai annyiban különleges, hogy éjszakára a kedves vendég kezébe nyomják a várkulcsot - így aztán valódi várúrnak és várúrnőnek érezheti magát itt mindenki. A várat szép reneszánsz  stílusban újították fel, berendezése is ezt a kort tükrözi. A vár érdekessége a fegyverterem, a reneszánsz konyha és a 15. századi élményház.

Aki viszont az Eszterházy hercegek életét szeretné legalább rövid időre kipróbálni, az Fertődön vegyen ki lakosztályt. Herceg Esterházy Antal Őfőméltósága lakosztályának szomszédságában történeti bútorokkal berendezett exkluzív egy- vagy két hálószobás lakosztályok bérelhetők.

 

 

 

Szeretném a sort folytatni: bemutatni olyan magyarországi szállodákat, melyek eltérnek a hagyományos hotelektől. Tudtok ilyet? Írjátok meg!

A bejegyzés trackback címe:

http://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr12275440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.