Top 10: szigetek tömeg nélkül

Nem tudom ismeritek-e azt a mondást: Senki se jár oda, mert már mindenki odajár. Nos, sok nyaralóhely erre a sorsa jut. A kezdetben ismeretlen helyet elkezdik felfedezni a turisták, egyre többen és többen jönnek, és végül az eredeti, turistacsalogató hely megváltozik, egyre kevesebben és kevesebben választják - hogy aztán persze majd újjáéledjen, és mindez kezdődjön elölről.

Mostani összeállításunkban 10 olyan sziget szerepel, melyet még árasztott el a tömegturizmus. Hajrá! :)

Terre-de-Haut: Közigazgatásilag Guadeloupe-hoz tartozik a sziget, attól 10 km-re délre található. A 8 tagból álló Les Saintes szigetcsoport legnagyobb tagja, mely túl hegyes és túl száraz volt a cukorültetvényeknek, így megőrizte francia telepesek világát: egy darabnyi Dél-Franciaország a Karib-tengerben. A sziget mindössze 5 km hosszú és 2,5 km széles. A komp és a légikikötő is az egyetlen település, Bourg des Saintes közelében található. További információ itt található.

Vis: Nem kell azért feltétlenül ilyen messze menni egy-egy szép és csendes szigetért. Horvátországban, Dalmácia partjainál található Vis szigete, mely ugyan már időszámításunk előtt 3000 évvel lakott volt, mégis (ezidáig) megúszta a tömegturizmust. Itt találhatóak a térség legjobb bortermő vidékei, a sziget körüli kristálytiszta tengervízben pedig csodálatos élmény a fürdés és a búvárkodás. További információért klikk ide.

Yap: a Csendes-óceán nyugati részén, Mikronéziában található négy szigetet közös korallzátony köti össze. A part nagy részét mangrove-erdők borítják. A szigetet körülvevő korallzátony és a part között csodálatos lagúna képződött. Yap, vagy ahogy a környékbeliek hívják Wa'ab, kőpénzeiről híres. Ezek a mészkő korongok valaha az őslakosok legértékesebb tárgyai voltak; átmérőjük 3 cm és 4 m közötti. Távoli szigetekről kenun hozták Yapra. Aki kedvet kapott az ideutazásra, itt böngésszen.

Lamu: A sziget az azonos nevű szigetcsoport egyik legnagyobb tagja. Közigazgatásilag Kenyához tartozik, annak északi partjához közel, az Indiai-óceánban található. A sziget legrégibb városa (szintén Lamu) Kelet-Afrika egyik legrégibb települése, a világörökség része. Építészete és városszerkezete jól tükrözi a különböző kultúrák (arab, európai, indiai) találkozását. Itt nincsenek utak, így autók is csak ritkán keresztezik az utat. Idilli, gazdag történelemmel rendelkező sziget, ahol egy kicsit áll az idő.

Monhegan: Az Egyesült Államok keleti partvidékén, Maine államban található Monhagen szigete. A kontinenstől 22 km-re fekvő sziget csak hajóval érhető el. Fontos tudni az ideutazóknak, hogy autók itt nincsenek! Az alig 12 négyzetkilométernyi területen a legutóbbi népszámlálás szerint 75 ember él - elsősorban halászatból. A sziget a művészek kedvelt nyári menedéke, rajtuk kívül az érintetlen természetet és a nyugalmat kedvelő turisták hajóznak ide. Részletekért kattints ide.

Anegada: A Karib-tengerben található Brit Virgin-szigetek legészakibb tagja. A többi, vulkanikus szigettől eltérően Anageda korall és mészkő alapú sziget. Területe 38 négyzetkilométer, teljesen sík, hosszú fehér strandokkal, nyugati partján hatalmas sós területekkel. Itt található a Karib-szigetek legnagyobb korallzátonya, a Horseshoe Reef, mely Anegada egyik legnagyobb turisztikai vonzereje. Utazni vágyók itt olvasgathatnak.

Cat Ba: Vietnám egyik legismertebb helyén, a Ha Long-öbölben található ez a 140 négyzetkilométernyi sziget. Ez a térség legnagyobb szigete, melynek fele védett terület: egy súlyosan veszélyeztetett majomfaj, a fehérfejű langur utolsó példányai élnek itt. A sziget városa, a 8000 lakosú Cat Ba Town gyöngy- és rákhalászok hajóival látványosan zsúfolt öböl partján található. S habár hétvégén és ünnepnapokon nagy itt a nyüzsgés, azért a szigetet még nem lepték el a turisták. Klikk ide ha érdekelnek további részletek!

Fakarava: Francia Polinézia egyik szigete sem szenved a túl sok turistától, persze minél messzebb repülünk a központi szigettől, Tahititól, annál kevesebb a külföldi - és persze annál drágább a szálloda. Fakavara a Toamotu szigetcsoport része, mely a Marquesas szigetektől kb. 500 mérföldre, nagy területen elterülve fekszik. 78 korallzátonyból és szigetből áll. A terület gazdag ökoszisztémája érintetlen, a búvárhelyszínek még felfedezésre várnak. Aki szeretne ilyen messzire utazni, az itt tájékozódhat.

Îles de la Madeleines: Kanada keleti partjainál, a Szent Lőrinc-öbölben található szigetcsoport Quebec állam része. A kilenc szigetből álló területnek nagyjából 13 000 lakosa van, akik főként a turizmusból élnek. Fehér homokdűnék, vörös sziklafalak, 300 km gyönyörű tengerpart, ahol gyakran csak a madarak szegődnek útitársul. Csalogató részletek még itt találhatóak.

Ischia: Vulkáni eredetű sziget a Tirrén-tengerben, a Nápolyi-öböl északi részén, Nápolytól 30 km-re. Legmagasabb csúcsa az Epomeo, mely 788 m. Csaknem 50 négyzetkilométernyi területén 6 népes helység van, közülük a legnagyobb maga Ischia. Gazdag növénytakarójának köszönhetően előszeretettel nevezik "zöld szigetnek" is: mandulafenyő ligetek, szelídgesztenye-erdők, narancs- és citromkertek, szőlőültetvények váltogatják egymást.  Az ideutazó nem csak a tengert és a remek mediterrán klímát élvezheti, de felüdülhet termálvízű forrásaira épített nagyszerű fürdőiben is. A sziget csak hajón közelíthető meg. A témáról bővebben itt.

Remélem sikerült kedvet csinálni, és mindenki megtalálta a kedvenc szigetét - melyik lenne az? Esetleg kihagytam valamit? Várom a tippeket tömegturizmus-mentes sziget témában!

(Forrás: Shermans Travel)

A bejegyzés trackback címe:

https://vojazs.blog.hu/api/trackback/id/tr32038244

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egyedül egy szigeten 1. 2010.11.21. 09:56:17

Sokan álmodoznak róla, hogy milyen romantikus volna az élet egy lakatlan trópusi szigeten, de alig van ember, aki ezt valóban kipróbálja. Tom Neale ilyen ember volt. Nagy ívben elkerülve a tömegverekedéseket, három alkalommal összesen 16 évet lakott eg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.20. 20:57:14

Az a baj, hogy így kicsit megkésve, hat ével a poszt születése után járok erre; és a képek jó része eltűnt.Gondolom, az eredeti cikkekből törölték.Ezért hasznosabb, ha az ember lementi a képeket és a saját blogjára újra felteszi.Akkor biztosan megmarad.Azért elteszem a könyvjelzőkbe, hátha egyszer rámszakad valami aranytartalák, és a világ túlsó zugaiba akarnék menni... :-)

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2016.06.21. 18:00:51

@geegee: dicséretes, hogy ilyen régi poszthoz is eljutottál :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.22. 02:41:59

@DonnaQ: Feladta nekem a poszt végi ajánló...
Ja és az ével az két v volna meg az aranytartalák is inkább é betűs...

Kövess a Facebookon is!

Utolsó kommentek

Címkék

2013 (7) 2014 (11) 2015 (14) 2016 (12) 2017 (14) 2018 (9) afrika (38) amerika (40) amszterdam (6) anglia (41) ausztrália (21) ausztria (23) ázsia (6) balaton (5) bali (9) bécs (6) belföld (28) belgium (9) bled (5) bor (6) börzsöny (7) brazília (11) budapest (26) családinyaralás (11) csehország (14) dánia (11) dél (23) dél afrika (8) dunakanyar (6) egyesült államok (30) európa (6) évforduló (5) facebook (6) fesztivál (9) film (8) focivb (27) focivébé (23) forgatási helyszín (8) forma 1 (12) fotó (11) fotók (6) franciaország (40) hajó (6) hajóút (5) hollandia (12) horvátország (6) hotel (50) húsvét (5) india (18) internet (13) iphone (5) irán (5) izland (6) japán (14) júliai alpok (6) kanada (18) karácsony (30) karib (21) kastély (5) kedvezmény (12) kenya (5) kerékpár (12) kilátó (5) kína (14) kirándulás (7) korea (7) környezetvédelem (14) különleges (19) kulturális főváros (8) las vegas (6) legnagyobb (5) lengyelország (9) london (14) magyarország (53) maldív (5) marketing (5) mexikó (19) múzeum (17) nagy britannia (11) németország (28) nemzeti park (7) new york (16) nyaralás (33) nyeremény (5) nyereményjáték (5) ökoturizmus (26) olaszország (21) oroszország (8) párizs (8) plakát (6) portugália (9) programajánló (12) programok (5) reklám (7) repülés (27) singapore (5) skócia (10) spanyolország (25) svájc (12) svédország (7) sydney (5) szálloda (63) szállodák (7) szeged (7) szilveszter (6) szingapúr (8) szlovénia (20) szokatlan (10) tata (6) technika (5) témapark (5) törökország (9) túrázás (9) turizmus (217) unesco (21) usa (67) utazás (452) utazási iroda (5) vár (5) videó (30) világörökség (55) vonat (15) weboldal (5) zene (9) Címkefelhő

Minden, ami utazás

Utazás minden viszonylatban és változatban. Ha velem szeretnél kapcsolatba lépni, itt megteheted: vojazsblog@yahoo.com

süti beállítások módosítása